2024. április 25., csütörtök

Az idők végezetéig együtt

Aleksandar Vučić szerint a brüsszeli megállapodásnak és az együttműködésnek nincsen alternatívája

A brüsszeli megállapodás eredményességét méltatta ma Brüsszelben Aleksandar Vučić kormányalakító, az ügyvezető státuszú kormány első embere a Federica Mogherinivel folytatott beszélgetést követően megtartott sajtótájékoztatón. Amióta a felek aláírták a brüsszeli megállapodást, mind ritkábban követnek el nemzeti alapon támadást, emelte ki Vučić, mondván, hogy a koszovói albánokkal az idők végezetéig együtt él a szerb nép, ezért muszáj együttműködniük és közösen megtalálni a mindkét nép érdekét tiszteletben tartó megoldásokat.

– Számos kérdés áll nyitottan, ezekre megoldást kell találnunk. Tudom, hogy nem népszerű dolog kimondani, de az albánokkal együtt élünk, vagy ha nem is együtt, akkor egymás mellett. Okos és bölcs ember nem hiheti, hogy a nyitott kérdéseket fegyverekkel, háborúval kell megoldani. A brüsszeli megállapodás legbonyolultabb és egyben legfontosabb, lényegbeli eleme a szerb községek közösségének megalapítása. Az albán félnek ebben a pillanatban nem egyszerű megvalósítania ezt a kitételt – fogalmazott Vučić.

A jelenlevő újságírók arra is kíváncsiak voltak, hogy miként vélekedik a szerb kormányfő Enver Hoxha koszovói külügyminiszter azon kijelentéséről, hogy a Belgrád–Pristina párbeszéd során a Szerbia és a Koszovó közötti demarkációs vonal meghatározásának is napirendre kell kerülnie. Vučić nem volt hajlandó értékelni a kijelentést. Azt azonban bejelentette, hogy Belgrád és Pristina munkacsoportjai hamarosan találkoznak és megpróbálják megoldani a mobiltelefonos szolgáltatók kérdését.

Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője Szerbia integrációs folyamatáról és a tárgyalások 35. fejezetének, valamint a hétfőn megnyitott 23. és 24. fejezeteknek a témáját is körbejárta Vučićtyal.