2024. április 26., péntek

Tito, Kamenica meg az a sok magánegyetem

Megválasztották az új titkárhelyetteseket, és elfogadták a tavalyi költségvetés zárszámadását a tartományi parlament ülésén

Ki a felelős a rossz helyzetért? Miért olyan szegény Vajdaság? Ki melyik hatalmi szintet birtokolta hosszabb ideig? A kilencvenes évek vagy a 2000 utáni időszak rontotta el az életszínvonalat Vajdaságban? Ilyen és ehhez hasonló kérdések hangzottak el a Tartományi Képviselőház tegnapi ülésén, melynek legfontosabb napirendi pontjait a tartományi titkárhelyettesek megválasztása, a tavalyi évi költségvetési zárszámadás megvitatása, az ombudsman jelentése és a vajdasági alapítású intézmények és alapok pénzügyi beszámolói képezték.

Heves vita alakult ki a képviselőházban (Ótos András feévétele)

Heves vita alakult ki a képviselőházban (Ótos András feévétele)

A leghevesebb vita, ahogyan az lenni szokott, a hatalmi Szerb Haladó Párt és az ellenzéki Demokrata Párt között bontakozott ki, az ügyrend megsértésén alapuló panaszokra alapult, és nem egyszer eltért a napirendi pontoknak megfelelő témától. A vitába időnként bekapcsolódtak a Szerb Radikális Pártnak és a Szerbiai Szocialista Pártnak a képviselői is. Előbbiek leginkább a haladókat támadták, de nem kímélték az előző demokrata hatalom tagjait sem, a szocialisták azonban olykor mérsékelni próbálták a vitát, olykor a jelenlegi többség érdekeit képviselték. Pásztor István házelnök számtalan alkalommal utasította a témához való visszatérésre az éppen beszélőt, előfordult ugyanis, hogy már Josip Broz Tito és munkássága is a felszólalás részét képezte.

Míg Milenko Jovanov, a haladók frakcióvezetője a költségvetési zárszámadás kapcsán nem egyszer hangsúlyozta, hogy számos probléma merül fel az előző, Bojan Pajtić vezette kormány költekezése kapcsán. Ez igaz, nem hat ki magának a jelentésnek a színvonalára, de a polgárok életszínvonalára annál inkább, Borislav Novaković demokrata párti frakcióvezető kikérte magának, hogy minden ülésen a múlttal foglalkozik a jelenlegi hatalom, szerinte némi tisztelet megilletné az előző vezetőséget, ha már 16 éven át bizalmukkal jutalmazták meg a vajdasági polgárok.

BOTRÁNYOS IDŐK – MINDENKI MÁSKÉNT LÁTJA

Igor Mirović tartományi kormányfő még az ülés előtt adott nyilatkozatában minősítette az előző hatalmi többség költekezését, és nem mondott túl sok jót azzal kapcsolatban. Botrányos, mulasztásokkal teli, kifogásolható időszaknak nevezte azt, mely az egészségügy áldatlan állapotát, a beruházások csökkenését és az adminisztráció problémáit okozta. A botrányok közül a Kamenica 2-es kórházkomplexum sikeres megnyitásáról szóló hazugságot emelte ki. Mint mondta, a hírverés végett más körzeti kórházakból átszállítottak oda berendezéseket a „megnyitóra”, majd a hivatalos megnyitó, a sajtóesemény után a valójában fel sem szerelt komplexumból visszaszállították a „kölcsönzött” gépeket eredeti helyükre. Mirović az elmondottak ellenére közölte, hogy az aktuális hatalom meg fog szavazni minden olyan pénzügyi jelentést, amely elengedhetetlen a tartomány normális működésére, nem szeretnék ugyanis blokád alá helyezni Vajdaságot, bármennyire ellenezzék az előző garnitúra politikáját. Ez így is történt a költségvetési zárszámadás megszavazásakor: elfogadását csak a radikálisok ellenezték.

A VMSZ frakciócsoportja (Ótos András felvétele)

A VMSZ frakciócsoportja (Ótos András felvétele)

Nenad Borović, a Demokrata Párt képviselője egészen másként értelmezte a tavalyi zárszámadást. Szerinte az a köztársasági hatalom mostoha viszonyulását tükrözi, s kiváló eredmény ahhoz képest, milyen körülmények között volt kénytelen igazgatni Vajdaságot a demokrata vezetőség. A nehézségek ellenére rendezett pénzügyi helyzetet vehetett át a haladó kormány – értékelte. Erdély Lenke, a Vajdasági Magyar Szövetség frakcióvezetője a sajtónak nyilatkozva arra hívta fel a figyelmet, hogy a 2015-ös költségvetés nagy részét, mintegy 63 százalékát a köztársasági transzfereszközök tették ki, ez azt jelenti, hogy semmi másra nem fordíthatta a tartomány, mint a községek, az oktatásügy, egészségügy béreinek finanszírozására. Az új finanszírozási törvény remélhetőleg ezen is változtat majd – értékelte Erdély. Az ombudsmani jelentés kapcsán a kisebbségi nyelvhasználati jogokat érintő javaslatokat is megfogalmazott a későbbiekben.

ÉLETRAJZOK LABIRINTUSÁBAN

Megválasztották az ülésen az új tartományi titkárhelyetteseket is, és ezzel voltaképpen a végéhez közeledik az új tartományi kormány felállítási folyamata. Ótott Róbertet mezőgazdasági, Milan Kovačevićet oktatási és nemzeti közösségi, dr. Nebojša Kuzmanovićot művelődési és tájékoztatási, dr. Ivanka Savićot egészségügyi, dr. Milka Budakovot szociálpolitikai és nemi egyenlőségi, mgr. Goran Ivančevićet regionális fejlesztési és helyi önkormányzati, Aleksandar Andrićot településfejlesztési és környezetvédelmi, prof. dr Dušica Rakićot felsőoktatási és tudományügyi, Rade Bastát energetikai, építésügyi és közlekedési, Ljubomir Stanisavljevet ifjúsági- és sportügyi, mgr. Pavle Počučot pedig gazdasági és idegenforgalmi titkárhelyettesnek nevezte ki a ház.

A vita során Branislav Bogaroški, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga frakcióvezetője elmondta, hogy az elhangzott életrajzok alapján most sem tudja támogatni a párt a kinevezéseket, ahogyan a tartományi kormányról tartott szavazás során sem tudta. Đurađ Jakšić radikális frakcióvezető azt kifogásolta, hogy a jelöltek közül túl sokan fejeztek be magánegyetemet. Kisebb vita alakult ki dr. Korhecz Tamás, a Magyar Mozgalom–Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége képviselője és Milenko Jovanov között a VMSZ-es mezőgazdasági titkárhelyettes életrajza kapcsán. Korhecz elmondta, tévesen tüntették fel, hol szerzett diplomát Ótott, mert nem az Újvidéki Egyetem Jogtudományi Karáról, hanem magánegyetemről van szó, amire Jovanov azt válaszolta, ebben nem lát gondot, főleg hogy maga Korhecz is ilyen egyetemen tanít. Az MM szerint a VMSZ-es kádernek nincs megfelelő képesítése az adott terület kérdéseinek megválaszolására, s a pártpolitikai okok döntöttek.

AUGUSZTUS VÉGÉRE ELKÉSZÜL A KAMENICA 2?

A ház a Tartományi Garanciaalap, Tartományi Beruházásserkentő (VIP) Alap, az Európai Ügyek Alap tavalyi jelentése mellett foglalkozott a Tartományi Nagyberuházási Alap (ma már igazgatóság) 2013-as és 2014-es jelentésével is. Ahogyan tegnap a parlament, korábban a gazdasági bizottság is elutasította mindkét beszámolót, arra hivatkozva, hogy meglehetősen megkéstek, és idejétmúlt jelentésnek számítanak. A tartományi alapok és intézmények kötelesek az előző évről szóló beszámolóikat még a folyó évben benyújtani – indokolták meg a döntést. Nedeljko Kovačević, a nagyberuházási igazgatóság újonnan kinevezett igazgatója arról számolt be a médiának, hogy folyamatban van a már említett Kamenica 2 felszerelése, és augusztus végére lezárulhat a teljes folyamat. Az előző évek pénzköltéséről – tette hozzá – ne őt kérdezzék az újságírók, nem ő vezette ugyanis az akkori alapot.