2024. március 29., péntek

Marihuána, kokain, heroin

Amfetamin-központ lett Újvidékből, a környező falvakban egyre gyakrabban találnak illegális laboratóriumokat

Szerbiában a nagyobb városokban – köztük Újvidéken – gyártják a legtöbb kábítószert, de a kisebb települések sem mentesek a drogtól – erről tanúskodnak a szerb kormány drogellenes irodájának a legfrissebb adatai.

Tavaly különféle rendőri akciók során összesen 1,6 tonna kábítószert koboztak el, és több mint 233.000 fajta szintetikus drogot találtak a rajtaütések során. A rendőrség nemcsak olyan kábítószert kobozott el, amit szállítás közben vagy utcai értékesítés során foglalt le, hanem illegális laboratóriumokat is felfedett.

A drogellenes iroda adatai szerint legtöbb drogot Belgrádban találtak (2753 eset), utána következik Újvidék (922), Niš (352), Šabac (236), Sremska Mitrovica (191), Zaječar (153), Pancsova (142), Kraljevo (136), Jagodina (132).

Rajtaütések során Szendrőn találták a legkevesebb kábítószert.

A rendőri razziák alkalmával a legnagyobb mennyiségű heroint Belgrádban találták, ahol egyszer 8,2 kilogrammot koboztak el a karhatalmi erők.

A legtöbb marihuánát egy kragujevaci rajtaütés során találták, egyszerre 246 kilogrammnyit koboztak el. A „füves” rajtaütések sorában kiemelkedő helyen áll Zaječar is 144 kilóval, Belgrád és Újvidék pedig osztoznak a harmadik helyen 100-100 kilogrammal.

Belgrád magasan vezet a kokain és hasis tekintetében, Újvidéken és Szabadkán az amfetamin a legkedveltebb.

Tavaly Belgrádban nem koboztak el extasy alapú drogot, de Sremska Mitrovicán és Pirotban jelentős mennyiséget találtak a rendőrök.

– A marihuána a legtöbbet fogyasztott drog, utána következik a heroin és a kokain, majd a szintetikus drogok, de nagyon nehéz meghatározni, hogy egyes településekre melyik a jellemző. A kokain a legdrágább, ezért a gazdagok kábítószerének nevezik sokan, és nagyjából hazánk legfejlettebb területein fogyasztják – mondta Pekić. Hozzátette: a drogkereskedők sajnos nagyon jól megszervezték a hálózatukat, a drogfüggők pontos utasításokat kapnak, kitől, mikor és hol vásároljanak kábítószert.

Pekić kifejtette, régebben a kisebb települések védve voltak a drogkereskedelemtől, de egyre gyakrabban fordul elő, hogy falvakban működtetnek kábítószer-laboratóriumot a drogkartellek. A kisebb települések nagyon vonzóak kábítószer-laboratóriumok működtetésére, mert előállításuk során a kellemetlen szagokat nehéz elrejteni.