2024. április 19., péntek

Illés-napi rendezvények Temerinben

Szerdán felvonulással csúcsosodik az események sora

A hét végén már megtartottak több rendezvényt Temerinben. Közülük megemlítendő Németh Mátyásnak, lapunk nyugalmazott fotóriporterének a festménykiállítása, a Sörös Szilveszter Labdarúgó Öregfiúk Emléktorna, a Hunor Hagyományőrző és Sportíjász Egyesület könyv- és íjászbemutatója, kiállítások megnyitása a Kókai Imre iskola központi épületében és az Iparosok és Vállalkozók Egyesületének székházában.

A dalárda és az Őszirózsa kórus Illés-napi hangversenyéről

A dalárda és az Őszirózsa kórus Illés-napi hangversenyéről

Külön említést érdemel Csorba Béla könyvének a bemutatója, fényképgyűjteményekből összeállított fotókiállítással egybekötve. A könyv az 1716-os péterváradi csata 300. évfordulójára készült. A Tekiának tündöklő virága című, búcsújáró népénekeket tartalmazó kötet a búcsúra járó temerini katolikusok vallásos életébe ad betekintést. A tekiai Szűz Máriához ma is elzarándokolnak temerini és délvidéki magyarok, hogy gyógyírt találjanak testi-lelki bajaikra, bánatukra, vagy hogy köszönetet mondjanak gyógyulásukért.

Vasárnap délután a plébániatemplomban megtartották a nyugdíjas Őszirózsa kórus, a Dávid Csillagai egyházi zenekar és a Szirmai Károly MME férfikórusának műsorát, este pedig a tájházban a Temerinből elszármazottak és itthon maradottak találkozójára került sor, amit a paksi Félnótás férfikórus és a temerini dalárda közös műsora tett felejthetetlenné.

A rendezvények kedden kiállítások megnyitásával, aztán néptáncesttel és a Tanyaszínház vendégjátékával folytatódnak. A fogadalomtétel napján utcai felvonulásban, ünnepi szentmisén kenyérszentelésben, délutáni művelődési rendezvényekben, este pedig sátoros népünnepélyben, hajnalig tartó mulatságban csúcsosodnak ki az ünnepi események.