2024. március 29., péntek

Azoknak, akikre már kevesen emlékeznek

Muzslyán emléktáblát avattak az első világháború áldozatainak emlékére

Gyászmisével és emléktábla-avatással adóztak szombaton Muzslyán az első világháború áldozatai emlékének. Az emléktáblát Hallai Zoltán és családja állíttatta a Mária neve-plébániatemplom melletti Emlékparkba.

– Az ilyen megemlékezések, mint a mai, segíthetnek megérteni, hogy nincs az az ok, ideológia, vélt vagy valós sérelem, amelyre a háború, az erőszak lenne a válasz, hogy megértsük, hogy a békének, az együttműködésnek, toleranciának nincs alternatívája. Hogy a múltat nem feledve, de elfogadva kell tovább élni győztesnek és vesztesnek, hisz a győztesből lesz mindig a későbbi vesztes. Legyen ez az emléktábla a háború, a gyűlölet elleni tiltakozás szimbóluma, de egyben a béke, az elfogadás jelképe is, hogy József Attila szavaival élve: „A harcot, melyet őseink vívtak, békévé oldja az emlékezés” – mondta az avatóünnepségen Papp Patai Erzsébet történelemtanár.
Hallai Zoltán elmondta, hogy Muzslyán eddig nem volt egy olyan hely, ahol az első világháborúban elesett harcosok hozzátartozói mécsest gyújthattak és koszorúzhattak volna. Ez a lehetőség most megadatott az utódoknak. Muzslya viszonylag fiatal település: betelepítése Nagybecskerek közelében 1890-ben történt meg. A Magyar Állami Kincstárnak ez volt az utolsó falutelepítése a vidéken. Ezért az ide települt családok számára nagy érvágás volt, amikor alig valamivel több mint két évtizeddel később – a faluépítés közepette –  több száz fiatalnak kellett elmenni a háborúba, és közülük sokan soha nem tértek vissza szülőfalujukba.

Az emléktáblát – amely az 1956-os emléktábla és Szent István szobra mellett kapott helyet – Muzslya két legidősebb polgára, a 93 éves Barta Mihály és a 90 éves Nagygergő József leplezte le, majd Kalapis Sztoján atya szentelte meg. Az alkalmi műsorban fellépett a Petőfi Sándor MME vegyes kórusa és citerazenekara, valamint Sziveri Emese szavaló. Az emléktábla felavatása után elhelyezték a kegyelet virágait.