2024. március 28., csütörtök

A kazahsztáni Almatiban rendőröket gyilkoltak meg fegyveres támadók

Felhívjuk felhasználóink figyelmét, hogy a 11:59 órakor kiadott, A kazah fővárosban rendőröket gyilkoltak meg fegyveres támadók - FRISSÍTETT (új: újabb áldozatok) című anyagunkban, továbbá az ezt megelőző, 10:01-kor kiadott hírünkben, illetve a 8:57-kor kiadott rövidhírünkben szereplő város, Almati nem Kazahsztán fővárosa! Kazahsztán fővárosa jelenleg Asztana.

Felhívjuk tisztelt felhasználóink figyelmét, hogy a hitelesség érdekében a javításokat hajtsák végre a felhasznált anyagon!

JAVÍTOTT VÁLTOZAT - A kazahsztáni Almatiban rendőröket gyilkoltak meg fegyveres támadók - FRISSÍTETT (új: újabb áldozatok)
Almati, 2016. július 18., hétfő (MTI/TASZSZ/Reuters/AP) - Legalább három rendőrt és egy civilt gyilkoltak meg felfegyverzett támadók hétfőn a kazahsztáni Almatiban - közölték a helyi hatóságok.
A tettesek, akikről egyelőre nem tudni pontosan, hogy hányan voltak, megtámadták a nagyváros egyik kerületének belügyi részlegét, három rendőrt agyonlőttek, és fegyvert zsákmányoltak.
Az Interfax orosz hírügynökség azt írta, hogy iszlám vallási szélsőségesek lehetnek az elkövetők.
A kazah belügyminisztérium szűkszavú tájékoztatása szerint a biztonsági erők terroristaellenes műveletet indítottak. Egy támadót elfogtak, egy másik szökésben van. Ez utóbbi lelőtt egy civilt, akinek autójával elmenekült. Az elfogott támadót - egy büntetett előéletű 27 éves férfit - a hatóságok egy, az elmúlt napokban elkövetett gyilkosság miatt körözték.
A városban a legmagasabb szintű terrorellenes készültséget rendelték el.
A közösségi médiában szemtanúk azt írták, hogy Almatiban több épületet, köztük a belügyminisztériumot, a nemzetbiztonság székházát, valamint a vasúti pályaudvart körbezárták a biztonsági erők. A hatóságok elrendelték a fegyvert árusító üzletek bezárását.
Két szemtanú azt mondta a Reuters brit hírügynökségnek, hogy Almati központjában több helyen lövöldözést lehetett hallani. "Láttunk egy férfit kezében lőfegyverrel" - mondta el egy bolttulajdonos telefonon. A rendőrség több központi utcát lezárt.
A Tengrinews.kz hírportál szerint hét rendőr súlyosan megsebesült, őket egy kórház intenzív osztályán kezelik. A kórházat a fegyveres erők tagjai őrzik.
Korábban olyan hírek láttak napvilágot, hogy egy "ázsiai kinézetű", fekete ruhás, szakállas férfi tüzet nyitott a rendőrökre az egyik fővárosi negyed belügyi részlegénél. Előbb megpróbált egy autót megállítani, majd az utcán futva lövöldözni kezdett.
A lakosságot felszólították, hogy ne hagyja el otthonát.
Június 5-én szélsőséges fegyveresek a kazahsztáni Aktobe városában rajtaütöttek egy katonai létesítményen és két fegyverbolton. A három támadásban és az azt követő rendőrségi hajtóvadászatban 21 ember, közülük három katona halt meg, és több tucatnyian megsebesültek. Kilenc dzsihadista fegyverest elfogtak. Ez volt a közép-ázsiai volt szovjetköztársaság történetének legtöbb halálos áldozatot követelő, terroristákkal vívott összecsapás-sorozata. A kazah titkosszolgálat szerint a hajtóvadászat során minden támadót elfogtak vagy megöltek.