2024. április 19., péntek

Az amerikai török nagykövet tagadja, hogy Washingtonnak köze lenne a puccshoz

Az Egyesült Államok törökországi nagykövete hétfőn határozottan hazugnak minősítette a sajtó azon találgatásait és közszereplők olyan megjegyzéseit, amelyek felvetik annak eshetőségét, hogy Washington támogatta a puccskísérletet.

John Bass szavai szerint az ilyen találgatások sértik a NATO-szövetségesek barátságát.
Az amerikai diplomata a nagykövetség honlapján nyilatkozatban tudatta, hogy az Egyesült Államok kész segíteni Törökországnak az elvetélt puccskísérlet kivizsgálásában, és fontolóra venni bármilyen kiadatási kérelmet, ha az összhangban van az amerikai joggal.
Recep Tayyip Erdogan török elnök és más tisztségviselők már a hét végén megvádolták az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muszlim hitszónokot - Erdogan egykori barátját - a puccskísérlet előkészítésével, Süleyman Soylu török munkaügyi miniszter pedig egyenesen azzal gyanúsította meg Washingtont, hogy támogatta a puccskísérletet.
Gülen következetesen tagadja, hogy köze lett volna a puccskísérlethez, a The New York Times című amerikai napilapnak adott interjújában pedig azt mondta, hogy akár Erdogan is állhat az történtek mögött, ahogy az ellenzék, vagy a nacionalisták.
A 75 éves Gülen pár esztendeje él önkéntes száműzetésben az Egyesült Államokban. Ankara már többször kérte kiadatását. Erdogan szombaton - a kudarcot vallott puccskísérlet után - rögvest megismételte a kérést, Binail Yildirim török miniszterelnök pedig úgy nyilatkozott, hogy feszültebbé válhat Ankara és Washington viszonya, ha az Egyesült Államok megtagadja Gülen kiadását.
Hétfőn mindazonáltal Mehmet Simsek török miniszterelnök-helyettes békülékenyebb hangra váltott. Mint mondta: Törökország és az Egyesült Államok között néha adódnak nézeteltérések, ám egymás szövetségesei, amit Ankara nem akar veszélyeztetni.