2024. április 19., péntek

Megnyílik a 23. és a 24. tárgyalási fejezet

Az EU a Szerbia és a Horvátország közötti bilaterális kérdésként tekint a horvát követelésekre

Tanja Miščević szerbiai főtárgyaló nem kételkedik benne, hogy ma Brüsszelben, a harmadik kormányközi konferencián, valóban megnyílik a Szerbia és az Európai Unió közötti csatlakozási tárgyalások 23. és 24. fejezete.

Ami Miro Kovač horvát külügyminiszter pénteki kijelentését illeti, hogy még semmi sem biztos és Horvátország bármikor visszavonhatja beleegyezését, Miščević elmondta, Brüsszelben nem nézik jó szemmel az ehhez hasonló magatartást. A háborús bűnökkel kapcsolatos bírósági hatáskör kérdésére az EU a Szerbia és a Horvátország közötti bilaterális kérdésként tekint, emelte ki a főtárgyaló.

Miután megnyílik a 23. és a 24. tárgyalási fejezet, már semmi sem lesz olyan, mint korábban, jegyezte meg Miščević, mondván, ez a legjobb bizonyítéka Szerbia előrehaladásának.

Aleksandar Vučić kormányfő is Brüsszelbe utazott a harmadik kormányközi konferencia megtartásának alkalmából. Ma és a holnapi nap folyamán számos külföldi politikussal tervez találkozni. A délelőtt folyamán John Kerry, az USA külügyminiszterével találkozott, később pedig Boris Johnsonnal, Nagy–Britannia új külügyminiszterével beszélgetett.