2022. július 4., hétfő

Ismét sikeresen leszállt a SpaceX újrafelhasználható hordozórakéta első fokozata

Ismét sikeresen leszállt a SpaceX amerikai magánvállalat újrafelhasználható Falcon 9 típusú hordozórakétájának első fokozata az Atlanti-óceánon hétfőn.

A hordozórakéta fedélzetén a Dragon teherszállító űrhajóval, amely rakományát a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) viszi, hajnalban indult az egyesült államokbeli Cape Canaveralból.

A hetven méter hosszú első fokozat az indítást követően tíz perccel tért vissza, és mintegy három kilométerre az űrrepülőtértől landolt.

Elon Musk, a SpaceX és a Tesla alapítójának immáron negyedszer - egyszer szilárd talajra Floridában, háromszor az Atlanti-óceánon - sikerült ez a rendkívül pontos manőver.

A júniusi hasonló manőver azonban nem járt sikerrel. A SpaceX azonban abban bízik, hogy sikerül a tengerből kiemelni és újrahasznosítani a hordozórakéta első fokozatát, ezzel is csökkentve a vállalkozás hatalmas költségeit.  

A Dragont teherszállító űrhajót idén április 8-án bocsátották fel a Falcon hordozórakéta segítségével, az ISS-t április 10-én érte el. A Falcon újrahasznosítható rakéta, amely ahelyett, hogy szemétként az óceánba hullott volna használat után, a világon elsőként függőlegesen landolt.