2024. április 25., csütörtök

MagyarZó Pistike messéi

A Zacsekpeti már megint új pályát választott: nem akar se menedzser, se politikus lenni, hanem világsztár focista! Ahhoz ugyanis nem kell még magánegyetemi diploma se, amit a politikusok szoknak vásárolni maguknak, mégis milliókat lehet keresni.

Hogy akarsz futballista lenni, Tepeti, amikor folyton lógsz a tornaóráról, az iskolai futóversenyen pedig utolsónak értél célba? – érdeklőde a Zacsek.

Az más volt, fater – válaszola a Peti. – Ott nem volt miért futnom, vagyis hiányzott a motiváció. De ha engem is úgy fognak fizetni, mint a Ronaldót, akkor senki se fog utolérni!

Nekem azt is elmesélte, hogy előbb valamelyik hazai csapatnál kitanulja a driblizést, és utána meg se áll a Bundesligáig. Alig várja, hogy akkora gólt lőjön tizenegyesből Manuel Neuernek, mint a francia Griezmann az Eb-n! Mert azt külön megtanulja, hogy kell kiflivel eltalálni a jobb felső sarkot. És ha híres lesz, kiszemel magának egy csinos és ráadásul milliomos teniszbajnoknőt, mint a Schweinsteiger, és elveszi feleségül.

Milyen bájos menyasszony volt az Ivánovics Annácska a Svejni oldalán! – áradoza amama. – És az az egyszerű, de mégis elegáns esküvői ruhácska! Lehet, hogy az anyukája varrta. Megnézhették a velenceiek!

Ne beszélj butaságot, Tematild! – inté őt atata. – Ez egy dúsgazdag mondén világ, ezeknek nem kell garasoskodniuk az öltözékükkel. Ezért is választották a lagzi színhelyéül Velencét, és azt a patinás szállodát, ahová te be se tehetnéd a lábad, mert háromezer euró egy éjszaka! Az egész lakodalom pedig egymilliójukba került.

Csak a Tómót nem láttam a násznép között – folytatá amama. – De az is lehet, hogy később érkezett egy külön gondolával.

Miért lett volna az Ivánovics Anna esküvőjén a szerb elnök? – csodálkoza atata.

Egy smucigságáról ismert belgrádi újgazdag vállalkozó Velencében találkozik egykori iskolatársával.

Mi szél hozott ide, a lagúnák városába? – kíváncsiskodik a régi barát.

Nászúton vagyok – mondja a vállalkozó.

És hol van a feleséged?

Otthon hagytam, ő már látta Velencét.

Atata szerint a Svejni a nősüléssel szeretné feledtetni azt a pechet, ami a foci-Eb elődöntőjében történt vele, amikor kézzel ért a labdához saját kapujuk előtt, és emiatt ítélték meg csapata ellen azt a tizenegyest, ami eldöntötte a német–francia párharcot, az utóbbiak javára. Így Svejni közreműködésével a németek lemaradtak az európai bajnoki címről.

Én meg azt mondom magának, Gyula zomzéd – okoskoda a fociszakértő Zacsek –, hogy a Schweinsteigerék megérdemelten estek ki, mert még a Dzsudzsákék is jobbak, mint ők.

Honnan szedi ezt a marhaságot, Zacsek? Hogy lehet jobb a magyar csapat a világbajnok németeknél?

Úgy, hogy Dzsudzsákék 3:3-as döntetlent játszottak a portugálokkal, akik a döntőben legyőzték a franciákat, akik megverték németeket. Világos, nem?

Csodálatos a logikája, Zacsek! – ismeré el atata. – Vetekedik a haladók logikájával. Amikor például a VMSZ-partnerek támogatásával Szabadka díszpolgárává választották Matija Bećković költőt, annak ellenére, hogy az égvilágon semmi köze nincs a városhoz. Azzal érvelve, hogy az enyhén szólva nemzetféltő munkásságáról ismert irodalmár egész Szerbiát adósává tette, Szabadka pedig Szerbiában van.

Akinek még lett volna illúziója a radikból lett haladókról, az most kijózanodhatott – bólogata a Zacsek. – Amint nyeregbe kerültek, azonnal megmutatták, hogy mennyire „haladók”, és mennyire európaiak, ahogy állítják. De ha már idáig jutottunk, akkor nekem is lenne egy javaslatom a szabadkai díszpolgárságra vonatkozóan!

Nocsak, Zacsek! Maga is egy költőt szemelt ki?

Nem, én egy focistát javasolok erre a címre. Méghozzá a Schweinsteigert, a német válogatott kapitányát. Kiváló focista, és nem is tüzelte egymás ellen a balkáni szomszédokat, mint a haladók választottja. Elvégre Svejni mostantól szerb vejkó, így legalább annyi köze van Szabadkához, mint Bećkovićnak.

Lehet, hogy az új díszpolgár miatt egy kicsit arrébb kell majd helyezni a Kosztolányi-szobrot – veté közbe amama.

Hogy jön ide a város nagy szülöttjének szobra, Tematild? – döbbene meg atata. – Miért kellene elmozdítani a helyéről?

Azért, Tegyula, hogy elférjen mellette a Bećković, ha majd szobrot emelnek neki. Egymás mellett a két szellemóriás.

Még a komcsi ánti világban történt. A rendőrök kordont húznak a pesti Vörösmarty-szobor köré. Jönnek a melósok, készülnek a nagy munkára.

Egy idős bácsika megszólítja az egyik rendőrt:

Mi lesz itt, fiam?

Megy a Vörösmarty-szobor, jön helyette egy másik, a Rákosi Mátyásé.

Kár a nagy munkáért! Hiszen elég lenne egy betűt változtatni rajta.

Hogy gondolja ezt, öreg?

Hát úgy, hogy a Vörösmarty-ból lehetne Vörös Matyi.

Jó, jó, de az is oda van írva, hogy „Hazádnak rendületlenül”

Itt is csak egy betűt kellene változtatni: „Hazudnak rendületlenül”!

PISTIKE, motivált focisztár és garasoskodó gondolás