2024. április 19., péntek

A betöltetlen középiskolai helyekről

A topolyai középiskolákban informálódtunk

A topolyai Mezőgazdasági Iskolában a 2016/2017-es tanévben kilenc tanszakon hét osztály indítását tervezik. Mostanáig ebbe a topolyai középiskolába 143 tanuló iratkozott be, 83-an magyar, 60-an pedig szerb tannyelvű tagozatokba. 67 szabad, vagyis ez idáig betöltetlen hely van a mezőgazdasági középiskola különböző tanszakain, a hároméves magyar tannyelvű szakra azonban már nem jelentkezhetnek, betelt a létszám.

Három tanéves képzést nyújtó pedikűrös-manikűrös szak először indul magyar tannyelven a topolyai Sinkovics József Műszaki Középiskolában (Szabó Anikó felvétele)

Három tanéves képzést nyújtó pedikűrös-manikűrös szak először indul magyar tannyelven a topolyai Sinkovics József Műszaki Középiskolában (Szabó Anikó felvétele)

Négyéves tantervvel mezőgazdasági technikusi, állategészségügyi és élelmiszeripari technikusi szak nyílhat magyar tannyelven 30-30 diákkal, az egyetlen hároméves osztályba a mezőgazdaságigép-kezelők és -szerelők, valamint pékek járnak majd 15-15 fős tagozatban. Szerb nyelven a mezőgazdasági és állategészségügyi technikusi mellett egy hároméves kombinált osztály nyitására van lehetőség leendő virágkötő-konyhakertészek és élelmiszeripari termelők számára. Magyar tannyelven folyó képzésre a mezőgazdasági technikusi szakra 16, az állategészségügyi technikusira 5, az élelmiszeripari technikusi képzésre 16 leendő tanuló jelentkezését várják. A szerb tannyelvű tagozatok esetében a mezőgazdasági technikusi szakon 3 szabad hely van, az állatorvosi technikusin 7, a leendő virágkötő-konyhakertész és élelmiszeripari termelők számára indítandó kombinált tagozaton 18.

Három tanéves képzést nyújtó pedikűrös-manikűrös szak először indul magyar tannyelven a topolyai Sinkovics József Műszaki Középiskolában, ahol még 9 betöltetlen hely maradt ezen a szakon a 2016/2017-es tanévben tanulmányaikat kezdő középiskolásoknak. Az őszre kezdődő tanévben egyébként a gépészet és fémfeldolgozás, elektrotechnika és személyi szolgáltatások szakterületeken négy tagozatban százhúsz elsős felvételére nyílik lehetőség ebben a topolyai középiskolában. Kilencven elsős magyar, harminc szerb tannyelvű osztályban folytathatja az új tanévben középiskolai tanulmányait. A leendő pedikűrösök és manikűrösök a női fodrászokkal egy tagozaton kezdhetik majd meg tanulmányaikat az intézményben. Magyar nyelven két négy évig tartó technikusi képzést indítanak. Harminc fiatal felvételére nyílik lehetőség gépjármű-technikusi szakra, ahol még 16 betöltetlen hely maradt, és harminc diákot vehetnek fel számítógép-elektrotechnikusi tagozatukba. A számítógép-elektrotechnikusi tagozatba már csak 2 diák felvételére van lehetőség. Ezen a tanszakon egy 30-as létszámú tagozatban folyik majd szerb tannyelvű képzés is ősztől, oda már nem várnak újabb jelentkezőket, az osztály immár teljes létszámú.

Teljes létszámmal indul a topolyai Dositej Obradivić Gimnázium és Közgazdasági Iskola magyar tannyelvű, közgazdasági szakirányú, négyéves képzést nyújtó tagozata is. Ott már nincs szabad hely, a gimnáziumi magyar tannyelvű osztályban még 4 betöltetlen hely vár leendő gimnazistára. A szerb nyelvű tagozatokon a gimnáziumi osztályba 15 tanulót várnak még, a közgazdasági középiskolai képzésbe még 12 leendő elsősnek van lehetősége bekapcsolódni.