2024. április 18., csütörtök

Mindennapi kenyerünket…

A szabadkai Népkonyha a nyári időszakban ételcsomagokkal segíti a rászorulókat – Év közben ezer száz ételadag készül mindennap, de még ennyire lenne szükség

A nyár folyamán, júliusban és augusztusban ételcsomagokat oszt a szabadkai Vöröskereszt a Népkonyha révén. Ez az az időszak az évben, amikor nem készül naponta ezer száz adag főtt étel, s azzal nem sietnek a Vöröskereszt munkatársai 17 helyi közösségbe. Elsősorban biztonsági okai vannak annak, hogy a meleg nyári hónapokban tartós élelmiszerrel segítik a rászorulókat. Kétszer ennyien, vagyis csaknem 2500 mindennap éheznek.

A Népkonyha a folyó év első felében 139 700 ételadagot osztott szét, nem kevesebb, mint hetvenezer vekni kenyér került a rászorulókhoz. Az autójuk napi kétszáz kilométert megy le, miközben húszéves a gépjármű. Reggel tízre kész az ebéd, a csapat ekkor indul, s délután fél négyig általában szétosztja a rászorulóknak az ebédet. A Népkonyhának 33 helyi közösségben vannak felhasználói, azzal, hogy 17 területén osztanak az év nagyobb részében mindennap meleg egytálételt, 13 helyi közösségben pedig havonta egyszer ételcsomagot. Ezek a kisebb helyi közösségek, illetve ahol kevesebb a felhasználó. Tartományi viszonylatban Szabadkának van a legnagyobb népkonyhája.

– A népkonyhai szolgálat 1993 óta létezik Szabadkán, azóta kisebb-nagyobb nehézségekkel, de szünet nélkül szolgálja a rászorulókat – magyarázza Miodrag Varo, a Vöröskereszt szakmunkatársa, a Népkonyha koordinátora. – Ez a fajta segítség egyike a legelérhetőbb szociális adományoknak, hiszen a tény, hogy meleg, főtt ételt adunk valakinek, pszichológiai jelentőséggel is bír. A szabadkai Népkonyhának jelenleg 1100 felhasználója van. A nyári időszakban, július 1-je és szeptember 1-je között, ezek a rászorulók ételcsomagot kaptak, amelyet előírások alapján állítottunk össze – mondja a szakember.

A Népkonyhát a Vöröskereszt, a Szociális Központ és a szabadkai önkormányzat közösen működteti. Kizárólag a Szociális Központ tehet fel, illetve vehet le valakit a rászorulók listájáról. A Vöröskereszt dolga, hogy elkészítse és szétossza az ételt mindennap. Erre az évre az önkormányzat 25,5 millió dinárt biztosított, ez az egy évre szükséges összeg fele, a fennmaradó részt a szerbiai Vöröskereszt a tartományi Vöröskereszten keresztül biztosítja, mégpedig késztermékek formájában, amelyeket az ételek elkészítésénél használnak. Sajnos azonban ez sem elég, az elmúlt években a város területén évről évre nő a rászorulók száma.

Utaztatják a rászoruló gyermekeket

Június folyamán adományoknak köszönhetően három csoport gyermeket sikerült nyaralni vinnie a Vöröskereszt szabadkai szervezetének. Az egyik csoport Baušićon, a másik kettő pedig a Verseci hegyekben nyaralt, a Vöröskereszt nyaralóiban. Több mint 120 gyermeknek sikerült így szebbé tenni a vakációt.

– Létezik egy nem hivatalos lista a Szociális Központban, amely arról tanúskodik, hogy a városban további 1100 ember vár arra, hogy felkerülhessen erre a bizonyos listára, vagyis szüksége lenne a napi meleg ételre. Ezenfelül pedig napi szinten megjelenik nálunk néhány olyan személy, aki semmilyen listán nem szerepel, de tudjuk, hogy évek óta Szabadkán él, és nagyon nehéz körülmények között. A Szociális Központ listáján az alacsony nyugdíjakkal rendelkezők, a munkanélküliek, az egyedülálló rászoruló szülők és gyermekeik szerepelnek, de sok a roma, és nagyon sok a gyermek. Jelenleg 184 kettő és négy év közötti gyermek jár mindennap meleg ételért. Támogatóink segítségével igyekszünk további adományokat szerezni, hogy sikerüljön egy kicsit szebbé tenni e fiatalok gyermekkorát. Jelenleg iskolai tanszereket gyűjtünk nekik – mondja Miodrag Varo.

A Népkonyha ugyan most nem szolgál fel meleg ételt, azonban mégsem pihennek a Vöröskereszt itt dolgozó munkatársai. Jelenleg folynak a javítások, hamarosan pedig megkezdik a helyiségek meszelését, felújítását, hogy szeptembertől ismét készen állhassanak.

Kérdésünkre, miszerint az ígéretek arról szóltak, hogy a Népkonyha esetleg helyet kap a város által megvásárolt Kosta Nađ kaszárnya területén, Miodrag Varo azt mondta, tudomása szerint a város végül másként döntött.

– Tudomásom szerint a végső döntés az, hogy a Népkonyha nem kap ott helyet. Sajnálatos ez, mert nem lett volna akadály ott bármit előállítani, lett volna nagyobb kapacitásunk is. A jelenlegi helyen a mostani igényeket, illetve a mostani támogatással megvalósítható ételadagokat tudjuk előállítani, sokkal többre nem lenne itt kapacitás, még ha lenne is pénz. Azt sem kell elfeledni, hogy a helyi közösségekben nincsenek fényes körülmények, nem mindenhol tudunk méltó körülmények között ételt osztani – mondta Varo.