2024. április 25., csütörtök

Hallásvizsgáló műszer az újszülöttosztálynak

A Blic alapítvány Szívvel a gyermekekért elnevezésű humanitárius akciójának köszönhetően a szabadkai Közkórház neonatológiai osztályának felszerelése egy olyan műszerrel bővült, amellyel a csecsemők hallását tudják vizsgálni.

A hallásvizsgálatot a néhány napos Ábrahám Anasztázián végezték el (Fotó: Vígi Zsoldos Zsaklina)

A hallásvizsgálatot a néhány napos Ábrahám Anasztázián végezték el (Fotó: Vígi Zsoldos Zsaklina)

Branka Milisavljević igazgatóhelyettes, a neonatológiai osztály főorvosa a műszer átadásakor tartott sajtótájékoztatón elmondta, az újszülöttek halláskárosodásának korai felismerése nagyon fontos.
– Ez a műszer igen hatékony, könnyű a kezelése, és akár 30 másodperc alatt elvégezhető vele a szűrés fájdalommentesen. Az eredmény pedig azonnal leolvasható. Különösen fontos a csecsemőkori halláskárosodás mielőbbi felismerése, mivel az első hat hónap kritikus a beszédértés majd a beszédfejlődés, valamint a szocializáció szempontjából, s a gyógyítását is mielőbb ajánlatos elkezdeni – mondta a főorvosnő. Hozzátette, minden ezer csecsemőből 3-4 halláskárosodással születik. Ezért ennek a humanitárius akciónak nagy jelentősége van.

Milan Ćulibrk, a NIN hetilap főszerkesztője, a Blic alapítvány nevében adta át a 400 ezer dináros készüléket a kórház újszülöttosztályának. Elmondta, amikor eldöntötték, hogy mind az 56 szerbiai újszülöttosztálynak adományoznak egy-egy ilyen műszert, nem gondolta volna, hogy ilyen rövid idő alatt át is adhatják azokat. A Szabadkán átadott műszer a 45. a sorban.
– Mi, felnőttek, legtöbbször nem halljuk egymást, nem veszünk a másikról tudomást, de a kicsiknek igen fontos, hogy a halláskárosodást minél előbb diagnosztizálják, hogy később be tudjanak illeszkedni a közösségbe – mondta a főszerkesztő. Hozzátette, a Szerbiai Rádió és Televízió segítsége óriási volt e humanitárius akció során, ahol élő műsorban gyűjtöttek adományokat a készülékekre.
– Örömmel tölt el, hogy még mindig létezik emberiesség, hogy nem veszett ki belőlünk. A Blic alapítvány továbbra is szervez majd humanitárius akciókat, hogy segítse a gyermekeket, ha már így kell ezeket a műszereket megvenni, és nem lehet erre más rendszerbeli megoldást találni – mondta Milan Ćulibrk.
A sajtótájékoztatót követően az újságíróknak és fotóriportereknek bemutatták a műszert és annak használatát. A hallásvizsgálatot a néhány napos Ábrahám Anasztázián végezték el. A kislány csendben tűrte a vizsgálatot, mintha mi sem történne vele. Anasztázia hallása tökélesnek bizonyult, a csecsemőt édesanyjával együtt a vizsgálat után hazaengedték a kórházból.