2024. március 29., péntek

Egy hét népzene és néptánc

Gálaműsorral zárul ma este a Vadvirág-tábor

A héten kiváló hangulatban zajlott a Vadvirág Hagyományápoló Kör szervezésében Adán a lóversenypályán a XXII. Vadvirág Néptánc- és Népzenei Tábor, ahol délelőtti és délutáni néptánc- és népzenei oktatás mellett kézműves- és szabadidős foglalkozások, valamint esténként táncházak, koncertek, illetve filmvetítés és mesejáték várták a több mint nyolcvan táborlakó fiatalt. Nem is csak őket, hanem a helyi és vidéki nagyközönséget is, hiszen az egyhetes táborban az esti programok nyitottak voltak. Akárcsak a ma 20 órakor kezdődő gálaműsor, amelyen a táborlakók bemutatják mindazt, amit az elmúlt egy héten elsajátítottak. Varga Lívia, a Vadvirág HK elnöke, a szervezők egyike elmondta, hogy Vajdaságban a Vadvirág-tábor az egyik legrégebbi népzenei és néptánctábor, amelyet már huszonkét éve rendszeresen megszerveznek.

Népzeneoktatás Salamon Beáta vezetésével (Csincsik Zsolt felvétele)

Népzeneoktatás Salamon Beáta vezetésével (Csincsik Zsolt felvétele)

– Az idén szatmári táncokat tanulnak a haladók, a legidősebbek. Őket a magyarországi Szadáról érkezett oktatók, Taba Csaba és Fejér Erika tanítják, akik egy művészeti iskola tanárai. A fiatalabb generáció a temerini Lukács Imre és lánya, Lukács Sára vezetésével rábaközi táncokat tanul. Ők azok az oktatók, akik szinte minden táborban itt voltak. Az óvodáscsoport Varga Imola és Szollár Polyák Anna vezetésével népi gyermekjátékokat tanul. Ezzel párhuzamosan zajlik a népzeneoktatás. A vonós hangszereket Salamon Beáta tanítja, aki a váci népzenei iskola tanára és a Méta együttes alapító tagja, és már a harmadik évben vesz részt a táborunkban. A tamburaoktatást Zombori Péter vezeti, a furulyásokat Varga Imola és Varga Lilla tanítja. A délutáni két háromórás szabadidőt kézműves-foglalkozásokkal töltjük ki. Sokféle foglalkozás közül lehet választani, a gyöngyfűzéstől a varráson, a faégetésen, a nemezelésen át az origami készítéséig. A nemezelést Sturc Katarina vezeti, a varrást Szollár Polyák Anna, az origamit Raffai Anikó, a gyöngyfűzést Dimény Ibolya, az agyagozást Koós Dezső és a faégetést Kabók Katalin – közölte Varga Lívia.

Az idei Vadvirág-táborban több mint nyolcvan kisgyerek és fiatal vesz részt, köztük sok vidéki visszajáró vendég. Legnépesebb az általános iskolásokat magában foglaló középső csoport, majd következik a felsősöket, középiskolásokat és egyetemistákat tömörítő haladók csoportja, legkevesebben a legkisebbek vannak:

– A résztvevők többnyire a Vadvirág tagjai, de jöttek Zentáról, Szenttamásról, a magyarországi Debrecenből és Németországból is táborlakók. Kicsivel többen vagyunk, mint tavaly. A hangulat családias, hiszen már egész családok táboroznak nálunk. Azoknak a gyerekeknek, akik év közben is táncolnak, ez egy edzőtábor, ami az ismereteik bővítését szolgálja. Akik ezt először próbálgatják, azoknak egy picit nehéz, mert 9 órától 12-ig táncolni eléggé megterhelő. Az idén számunkra különösen fontos a tábor, mert a Vadvirág Hagyományápoló Kör ebben az évben ünnepli fennállásának huszonötödik évfordulóját. Ez a tábor egyben alapozó a gálaműsorra, a nagy ünnepre, amelyet októberben tartunk meg. Ezért mindazt a tudásanyagot, amit a gyerekek a táborban szereznek, már hasznosítani fogják a következő hónapokban – tudtuk meg a Vadvirág elnökétől.

A Vadvirág-táborban esténként különféle szórakoztató programok várták a táborlakókat és a kívülálló nagyközönséget. Vetítettek animációs filmet, volt mesejáték-bemutató, oktatói este, Ki mit tud? vetélkedő, valamint koncertezett az adai Baraparty együttes és a magyarországi Pántlika tamburazenekar. Minden esti program táncházzal zárult, amelyen a Fokos zenekar muzsikált.