2024. március 19., kedd

Bill Gates újabb ötmilliárd dollárt áldoz Afrikára a következő öt évben

Bill Gates, a Microsoft társalapítója bejelentette vasárnap, hogy alapítványa a következő öt évben újabb ötmilliárd dollárt áldoz Afrikára.

Hétfőn lesz a Mandela Nap, és az ezt megelőző napra a dél-afrikai Nelson Mandela Alapítvány minden évben meghív egy neves előadót, hogy kezdeményezzen vitát valamely jelentős társadalmi témában. Az idén Gates tartott előadást, de egy másik apropója is van dél-afrikai látogatásának: hétfőn kezdődik ott egy nemzetközi AIDS-konferencia.
Gates elmondta, hogy a feleségével közös alapítvány már kilencmilliárd dollárt költött el Afrikában, és a legtöbbet az egészségügyre áldozták. Figyelmeztetett, hogy ha a világ nem fejleszt ki hatékonyabb módszereket a HIV-fertőzés megelőzése és az AIDS-betegség kezelésének kiterjedtebbé tételére, akkor semmivé válhatnak a Fekete-Afrikában az utóbbi 15 évben nagy erőfeszítések árán elért eredmények, minthogy továbbra is nagy a születési ráta a kontinensen. 2050-re a világ összes gyerekének 40 százaléka Afrikában fog élni - mondta.
Beszámolt arról, hogy most a Dél-afrikai Köztársaság 6,8 millió HIV-fertőzöttjének a fele kap kezelést, ami nagy eredmény, mert 16 évvel ezelőtt csak néhány ezer kapott.