2024. április 19., péntek

Török puccskísérlet - Majdnem kétszázra emelkedett a halottak száma

Összesen 194 ember, köztük 104 puccsista és 47 civil vesztette életét az éjszakai törökországi puccskísérletben - közölte szombaton délelőtt Umit Dundar ügyvivő vezérkari főnök

Már 1563 katonát vettek őrizetbe Törökország-szerte a puccskísérlettel kapcsolatban - közölte egy illetékes szombat délelőtt.

Közben az Anadolu állami hírügynökség azt jelentette, hogy mintegy 200 katona fegyvertelenül elhagyta az ankarai katonai főparancsnokságot és megadta magát a rendőrségnek.

Hulusi Akar tábornokot a péntek este kezdődött államcsíny-kísérlet kezdetén ejtették túszul a katonai főparancsnokságon és helikopterrel egy légi támaszpontra vitték a török főváros közelében. Az álami hírügynökség szerint a tábornok szombat reggeli kiszabadítása után "biztonságos helyen" tartózkodik.

Már a kormányhoz hű erők uralják a török hadsereg főparancsnokságát - közölte egy vezető török tisztviselő szombat reggel, hozzátéve, hogy a "kis lázadó csoportok" még ellenállnak.

Arról is tájékoztatott, hogy a lázadók kezén vannak helikopterek, ugyanakkor vadászgépeik nincsenek.  

Közben az Anadolu állami hírügynökség jelentése szerint szombat reggelig 754 katonát tartóztattak le a puccsal összefüggésben. Emellett a hadsereg öt tábornokát és 29 ezredesét leváltottak a belügyminiszter utasítására.

Ezzel egy időben a Béke otthon elnevezésű mozgalom, amely állítólag a hadsereg puccsistabarát erőit tömöríti, egy közleményben azt írta, hogy erőik eltökélten harcolnak. A szervezet egyben arra szólította fel a lakosságot, hogy biztonságuk megőrzése miatt maradjon otthon.

Közben a török rendőrfőnök azt közölte, hogy 16 puccsistát megöltek összecsapásokban a hadsereg főhadiszállásán, 250 embert pedig őrizetbe vettek.

A rendőrfőnök szerint még folynak a harcok, de lassan végükhöz közelednek.