2024. március 29., péntek

Drákói büntetés a bántalmazóknak

Bűncselekmény lesz a szexuális zaklatás és a szexuális üldöztetés is

Szerbiában nem létezik az életfogytiglani börtönbüntetés, de halálbüntetés sem. Bár nem hiszem, hogy ezek a büntetések valamelyike visszatartaná az elkövetőt a bűntettől. De ha a minimális börtönbüntetés például a bántalmazás és az erőszak esetében 3 év börtönbüntetés helyett 5 év lesz, és a bűntett megkísérlése is börtönbüntetéssel jár, a szankció már visszarettentheti az elkövetőt – emelte ki Aleksandar Vučić kormányalakító a családokban és a társadalomban elkövetett erőszak elleni küzdelemben meghozott állami intézkedések kapcsán megtartott konferencia után.

A találkozón, amelyen a büntetőtörvény szigorításait érintő intézkedéseket vitatták meg, az kormányalakító mellett jelen volt Nikola Selaković igazságügyi miniszter, Nebojša Stefanović belügyminiszter, Aleksandar Vulin szociálisvédelmi miniszter, az ügyészség képviselői, Vesna Stanojević, a belgrádi biztonságos házak koordinátora, illetve a nők védelmével foglalkozó civil szervezetek képviselői is.

Fotó: Beta/Kormányiroda/Slobodan Miljević

Fotó: Beta/Kormányiroda/Slobodan Miljević

A pénteki találkozó után megtartott sajtótájékoztatón Vučić elmondta, az állam köteles minden polgárát megvédeni, és bár nem létezik erőszak nélküli társadalom, Szerbia arra törekszik, hogy az minél kisebb mértékben jelentkezzen. Hozzátette, elsősorban a családon belüli erőszakról beszéltek, de szó esett a kortárs erőszakról is és a huliganizmusról is.

A büntetőtörvénybe új bűncselekményeket vezetünk be: a szexuális zaklatás és a szexuális üldöztetés fogalmát. Ugyanakkor a gyermek szexuális bántalmazása, valamint a magatehetetlen személy szexuális bántalmazása esetében, illetve a nemi erőszak bűntettében növeljük a kiszabható minimális, de a maximális büntetést is – emelte ki a kormányalakító. Hangsúlyozta, hogy erre azért van szükség, mert a bírósági ítéletek a gyakorlatban különböznek. A nemi erőszak ügyében az újvidéki bíróság 10-12 vagy 20 év börtönbüntetést is kiszabott már, míg a vranjei bíróságon megtörtént, hogy csupán 6 hónap letöltendő börtönbüntetést rendeltek el. Az utóbbi két évben a bíróság az elkövetőknek tetteikért gyakran enyhe büntetést szabott ki. Ez csak bátorítás az erőszakoskodók számára.

Meg kell mutatnunk az erőszakos elkövetőknek, hogy Szerbia korszerű állam, ahol nincs joguk másokat molesztálni – hangsúlyozta Vučić, majd két új törvény kidolgozását jelentette be: az ingyenes jogi segítségnyújtásról szóló törvényt, illetve a családon belüli erőszaktól való védelemről szóló törvény. Mindkét törvény az áldozat védelmét, ugyanakkor az érintett intézmények és szervek közötti koordináció javítását szolgálják. Ugyanakkor Zagorka Dolovac ügyész, aki szintén jelen volt a tárgyaláson, kezdeményezte, hogy az erőszakoskodóknak kötelezően részt kell vennie pszichoszociális terápián.

A szigorúbb intézkedések kidolgozására egy-két hónapon belül sor kerül, így várhatóan már a jövő év elejétől hatályba lépnek az új törvényelőírások.

Nikola Selaković igazságügyi miniszter elmondta, a családon belüli erőszak megakadályozásában részt vevő állami szervek megszervezéséről szóló új törvény olyan mechanizmusok felállítását teszik majd lehetővé, amelyek megakadályozzák, hogy a jogi folyamat lefolytatása alatt az erőszaktevő a családban maradjon. Így az erőszak bejelentése után az erre kiképzett rendőrök végzik el az erőszak körülményeinek felmérését. Ha az erőszakoskodó személy viselkedése veszélyezteti a másik személyt, akkor elrendelhető 48 órás őrizetbe helyezése, 24 órán belül az ügyészség elrendelheti a bántalmazó a családból való eltávolítását. Amennyiben a bántalmazó ennek nem tesz eleget, sürgős szabálysértési eljárásban, a bíróság akár 30 nap börtönbüntetést is kiszabhat.

Minden bántalmazó kötelezően nyilvántartásba kerül, így a rendőrség is nagyobb figyelmet fordít majd rájuk – mondta az igazságügyi miniszter.

A rendőrök szakképzése mellett, az ügyészek is külön kiképzésen kell, hogy részt vegyenek – magyarázta Selaković.

Nebojša Stefanović hozzáfűzte, hogy a terepre járó rendőröknek megfelelő képzésben kell részt venniük, hogy meg tudják védeni a bántalmazás áldozatait. Mint mondta, azt szeretnék elérni, hogy amennyiben megteremtődnek a törvényes feltételek arra, a rendőröknek kötelezően le kelljen tartóztatni a bántalmazót. Ez által a bántalmazók nem tudnák elkerülni a szigorúbb büntetéseket sem.