2024. április 24., szerda

Meséljenek a képek

Topolya továbbra is a részletekben lakozik

A topolyai Juhász Erzsébet Könyvtár és a helyi önkormányzat nyolcadik alkalommal hirdeti meg hagyományos, Topolya a részletekben lakozik elnevezésű fotópályázatát, amelyre nemtől, kortól és lakhelytől függetlenül bárki jelentkezhet, akit megihlettek a város és környéke rejtett szépségei. A pályázattal kapcsolatban Náray Éva könyvtárigazgatóval beszélgettünk:

– A fotózásnak nagy hagyománya van Topolyán, elég, ha csak az itt működött, szép eredményeket elért fotó- és videótáborra gondolunk. Emellett voltak olyan elkötelezett szerelmesei a városnak, mint például Egri József, aki fél évszázadon keresztül mindent fényképezett, és egy hihetetlen örökséget hagyott maga után. Úgy gondoltuk, ezt valahogy folytatni kellene, hogy legyenek dokumentumok arról, hogyan nézett ki ez a város 2011-ben, 2012-ben, és hogy néz ki 2016-ban, illetve hogy fog kinézni a jövőben, amennyiben ez a pályázat továbbra is kiírásra kerül. Tehát tulajdonképpen dokumentáljuk a várost, az embereket, a történéseket, és ha mindez egy pályázat formájában történik, akkor sokszínű képet kaphatunk a városról, a város részleteiről, az alapján, hogy ki mit ragad ki belőle. Az első évben kevesen jelentkeztek, mindössze nyolcan, kicsit idegenkedtek a kezdeményezéstől, de aztán évről évre nőtt a résztvevők száma, ezzel együtt a színvonal is növekedett. Korábban a két templom és a tó volt a legnépszerűbb fotóalany; ez ugyan a későbbiekben is megmaradt, viszont egyre inkább más szemszögből kezdték látni a dolgokat, szokatlan és elgondolkodtató képek keletkeztek. Érkeztek olyan képek is, amelyek a letűnőfélben lévő Topolyát örökítették meg, például valamelyik kis utcában lévő kis ház napsugaras oromzatát, amiről azt sem tudjuk, hogy ma megvan-e – nyilatkozta az igazgatónő.

Azt is megtudtuk, hogy a legjobb fotókból az ötödik évben egy fotóalbumot adtak ki Szívem csücske címmel, amelyben az előző kiírások legjobb fényképei szerepeltek topolyai írók, költők szövegeivel együtt. A magyar és szerb nyelvű kiadványnak is nagy sikere volt. A második évtől falinaptár is készül a beérkezett alkotásokkal, amely a visszajelzések alapján a világ minden tájára eljutott, továbbá tavaly óta a községi idegenforgalmi szervezet is igényt tart a fotókra, amelyek a reklámanyagukban, szuveníreken jelennek meg.

– Az idei kiírásban nincs témamegkötés, arra kérünk minden jelentkezőt, hogy minél szabadabban értelmezze a pályázat címét, illetve próbálják meg azokat a részleteket felfedezni Topolyán és környékén, amelyek számukra valami miatt érdekesek, fontosak, illetve amelyekről úgy gondolják, hogy nem eléggé ismertek a nagyközönség előtt, tehát ami mellett naponta elmegyünk, és nem vesszük észre – nyilatkozta Náray Éva. A legjobb képekből szeptemberben a Topolyai Napok keretében kiállítást szerveznek.

A pályázatra öt darab digitális technikával készült fényképpel lehet jelentkezni, amelyeket valamilyen adathordozón augusztus 15-éig kell eljuttatni a Juhász Erzsébet Könyvtárba (Fő utca 16., 24300 Topolya). A pályázat jeligés. Bővebb információ a 024/711-725-ös vagy a 063/852-8543-as telefonszámon kapható.