2024. április 25., csütörtök

Oroszország a legkorszerűbb, Sz-400-as Triumf típusú légvédelmi rakétarendszert telepít a Krímbe

Oroszország augusztusban a legkorszerűbb, Sz-400-as Triumf típusú légvédelmi rakétarendszert készül telepíteni a Krímbe - közölte pénteken Jevgenyij Olejnyikov alezredes, az orosz légvédelmi erők tisztje.

A katonai tisztségviselő azt mondta, hogy egy orosz kísérleti-tudományos lőtéren végrehajtandó éleslövészet után, az idén augusztusban szállítják a légvédelmi ütegeket állandó állomáshelyükre, a Krím félszigeten lévő Feodoszija városába.
Olejnyikov elmondta: az Almaz-Antej vállalat által állami megrendelésre gyártott Sz-400-as Triumf típusú légvédelmi ütegekkel az orosz 18. légvédelmi rakétás ezredet szerelik fel, amely személyi állománya már átesett a kiképzésen.
Az Sz-400-as Triumf (NATO kódnevén: SA-21 Growler) nagy hatótávolságú mobil légvédelmi rakétarendszer harci repülőgépek és robotrepülőgépek leküzdésére alkalmas. A légvédelmi üteg föld-levegő rakétái egyaránt képesek rövid és közepes hatótávolságú rakéták elfogására.
Moszkva tavaly telepítette a 400 kilométer hatótávolságú rakétarendszert a szíriai Latakia tartományban lévő Hmejmím légi támaszpontjára, miután a török légierő lelőtt egy orosz harci repülőgépet a török-szíriai határon.
Kijevben aggodalommal figyelik, hogy Oroszország elkezdte a Krímben állomásoztatott erőinek növelését. Oroszország februárban Grad rakéta-sorozatvetőket és önjáró tüzérségi egységeket vont össze az általa önkényesen 2014-ben elcsatolt ukrajnai félsziget északi részén. A fekete-tengeri flotta megerősítésére 1,75 milliárd eurót (550 milliárd forintot) tervez Moszkva költeni 2020-ig.