2024. március 28., csütörtök

Katonai puccs Törökországban

A hadsereg egy csoportja azt állítja, övék a hatalom – A török kormányfő szerint magas árat fognak fizetni a kísérlet miatt

A török hadsereg közleményt adott ki, amelyben bejelentette, hogy átvette a hatalmat "a demokratikus rend megőrzésének és az emberi jogok védelmének érdekében".

Országszerte az utcára vonulnak Törökországban az emberek a puccs hírét hallva. Sokan viszont bankautomatákhoz siettek, hogy pénzt vegyenek magukhoz. Megfigyelők szerint egy időre nem lehetett hozzáférni a közösségi hálózatokhoz sem. Tüntetések vannak a hatalom mellett is. 

Katonai ostrom alá vettek több fontos épületet a török puccskísérlet részeként - közölte Binali Yildirim török kormányfő. A közösségi oldalakra feltöltött felvételek szerint Ankarában több helyütt heves fegyverharc folyik.

Összecsapásokról érkeztek hírek, a rendőrök harcolnak a katonák ellen. Egy török vadászgép lelőtt egy puccsisták által használt katonai helikoptert, közölte az NTV helyi televízió. A török állami hírügynökség szerint 17 rendőr halt meg a puccsban. Egyes hírek szerint civil áldozatok is vannak. Véressé válik a törökországi helyzet.  

Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke a demokratikusan megválasztott török kormány mellett állt ki és a vérontás elkerülését sürgette.

Kijárási tilalmat rendeltek el Törökország teljes területén - jelentette a török állami televízió.

A világ hírügynökségei az NTV török hírtelevízió jelentéseire hivatkozva folyamatosan adnak hírt a fejleményekről. Ezek szerint a török hadsereg lezárta az isztambuli repülőteret, felfüggesztették az összes járatot, valamint a katonák elfoglalták a kormány épületét Ankarában, behatoltak az állami televízió épületébe is - jelentették a nemzetközi tájékoztatási eszközök.

Túszokat ejtettek a török katonai főhadiszálláson Ankarában a CNN Türk tévé szerint, köztük van a vezérkari főnök is. Az isztambuli rendőrparancsnokságon fegyverropogásról számolt be a török NTV tévécsatorna riportere. A kormányközeli Anatolia hírügynökség "hitelt érdemlő forrásokra" hivatkozva jelentette: a vezérkari főnököt, Hulusi Akar tábornokot túszként tartja fogva a katonák egy csoportja. 

A katonák elfoglalták a kormánypárt irodáit is, az ott tartózkodókat távozásra szólították fel.

Lezárták  az isztambuli Boszporusz-hidat és a Győzedelmes Mehmed szultán hídját, a főváros, Ankara felett pedig katonai repülők és helikopterek szálltak el, szemtanúk pedig fegyverropogás hangjáról számoltak be.

Az NTV török hírtelevízió jelentése szerint mindkét isztambuli hidat lezárták a forgalom előtt. A világhálón közzétett felvételek arról tanúskodnak, hogy katonák és katonai teherautók zárták le a Boszporusz-híd egyik felhajtóját.

Szemtanúk eközben arról számoltak be, hogy Ankarában fegyverropogást lehetett hallani, valamint katonai gépek és helikopterek szálltak el a főváros felett.

Az orosz RIA Novosztyi közlése szerint egy helikopter tüzet nyitott a török hírszerzés épületére Ankarában.

A török hadsereg lezárta az isztambuli repülőteret, felfüggesztették az összes járatot, a katonák behatoltak az állami televízió épületébe - jelentették a nemzetközi tájékoztatási eszközök.

Tankokról sugárzott felvételt a török NTV hírtelevízió, amint a páncélosok az isztambuli Atatürk nemzetközi repülőtér felé közelítenek - jelentette a Reuters hírügynökség.

A kormányfő szerint nem fog sikerülni 

Katonai puccskísérletet hajtott végre a hadsereg egy frakciója Törökországban, de a demokrácia győzedelmeskedni fog - közölte Binali Yildirim török kormányfő.

A miniszterelnök bejelentette: mozgósították a biztonsági erőket, hogy "megtegyék azt, ami szükséges".

Az NTV török hírtelevízió által sugárzott beszédében leszögezte: "a parancsnoki láncon kívül" hajtották végre a törvényellenes akciót.

Yildirim hangsúlyozta: "a nép által megválasztott kormány hivatalban marad. Ez a kormány akkor távozik, amikor az emberek így döntenek."

Később a Hurriyet Daily News című lap internetes honlapjának adott nyilatkozatában úgy fogalmazott: "erőink az erővel szemben erőt alkalmaznak majd".