2024. március 29., péntek

És a búza árával mi lesz?

Az államvezetés majd segít a gazdákon, hogy raktározzanak, és a jövőben jobb minőséget termeljenek

Az állam nem tud hatással lenni a búza piaci árára, de a mezőgazdasági termelőknek a felügyelőségi szervek megerősítésével segítséget tud nyújtani, hogy ne történjenek visszaélések felvásárlásnál – jelentette ki tegnap az ügyviteli mandátumát töltő kereskedelmi és a mezőgazdasági miniszter a gabonatermelők, a parasztszervezetek, a felvásárlók, a malomipar, valamint a Köztársasági Árutartalékok Igazgatóságának képviselőivel tartott találkozó után. A miniszterek elmondták, a felügyelőségi szervek munkájának, valamint az adó- és pénzügyi ellenőrzés megerősítésével megfelelő mederbe szeretnék terelni a piaci versenyképességet.

Snežana Bogosavljević Bošković, ügyviteli mandátumát töltő mezőgazdasági miniszter a termelőkkel folytatott megbeszélés után kiemelte, az állam segíteni fog a gazdáknak:

– Rendkívül fontos a jó együttműködés, a kommunikáció és azok a lépések, amelyeket a következő periódusban meg kell tennünk. Megígértük a mezőgazdasági termelőknek, hogy segítünk nekik, ha érdekeltek abban, hogy egyesülve bérbe vegyék a közraktárakat – mondta Bogosavljević Bošković.

– Azzal a szándékkal gyűltünk össze, hogy felmérjük a búza jelenlegi piaci értéke körüli helyzetet. Mindannyian arra a megállapodásra jutottunk, hogy a jelenlegi ár nem kedvez a termelőknek, de ez nem rendkívüli jelenség, hiszen a korábbi években is tapasztaltuk, hogy a búza ára mindig a felvásárlás idején a legalacsonyabb. Ezt az évet azonban kiváló hozam jellemzi – mondta a mezőgazdasági miniszter asszony, és kifejezte reményét, hogy magasabb árat a gazdák csupán néhány hónap múlva kaphatnak a kenyérgabonáért, mert erre most, amikor a piacon nagy a kínálat, nincs lehetőség.

– Mindenképpen segíteni szeretnénk a termelőknek abban, hogy minél nagyobb hozamot és minél jobb minőséget érjenek el – mondta. Hozzátette, a minisztérium olyan szabályzaton dolgozik, amely meghatározná a búza, a liszt és a péktermékek minőségi mutatóit. A szabályzat egy hónapon belül a közvélemény elé kerül. – Arra számítok, hogy ezután a termelők is jobb piaci árat kaphatnak jobb minőségű termékükért – mondta a miniszter.

Rasim Ljajić, ügyviteli mandátumát töltő kereskedelmi, idegenforgalmi és a telekommunikációval megbízott miniszter kiemelte, rekordhozamok esetén, a kínálat törvényei alapján, alacsonyabb árat kínálnak a gabonáért.

– Reméljük, hogy a következő napokban emelkedni fog a búza ára, és ennek köszönhetően a termelőink is elégedettebbek lesznek a piaci árral – mondta Ljajić. Folytatta: – Erre az állam nem tud hatni, de a felügyelői szolgálatok, az adó és pénzügyi ellenőrzés megerősítésével segíthetünk, hiszen erről a területről érkezik a legtöbb panasz, miszerint felvásárlás alkalmával a termelőket megrövídítik az adó megfizettetésével. Szabályos és igazságos versenylehetőségek felállítását szeretnénk – jelentette ki Ljajić.

Hozzátette, egyelőre meg kell elégedni azzal, hogy 1,5 millió tonna búza külföldre szállítására nyílik lehetőség.

– A kiszállítás növelésével termelőink is jobb árat kaphatnak a terményükért, így a jelenlegi gondra hamarosan lesz megoldás – mondta Ljajić.

A Pančevački ratari Egyesület és a Pancsovai Agrárfórum kérvénnyel fordult a parlament mezőgazdasággal foglalkozó bizottságához, hogy sürgősen hívjon össze találkozót az idei búzatermés felvásárlása kapcsán. A mezőgazdasági szervezetek ugyanis úgy vélik, az államnak 200 ezer tonna búzát kellene felvásárolnia az állami tartalékokba 20 dináros áron, hogy ezáltal enyhítsen a termelők veszteségein.

Az idei kiváló hozam miatt ugyanis csökkentek az árak, 15-16 dinárt kínálnak a búza kilogrammjáért, holott a befektetések, amelyek hektáronként elérték a 100 ezer dinárt, 20 dináros kilogrammonkénti felvásárlási árat követelnek meg – figyelmeztetnek az egyesületek.

A nagy búzakínálat felborította az egyensúlyt a kínálta és a kereslet között, ezért kérik az állam segítségét az egyesületek.

Nenad Budimović, a Szerbiai Gazdasági Kamara mezőgazdasági bizottságának elnöke kiemelte, hogy 15 százalékkal nagyobb búzahozamot várnak, mint a múlt évben. De ez várható az egész világon, így véleménye szerint jelentősen magasabb felvásárlási árra nem lehet számítani.

– Termelőink számára mindig gondot okoz a felvásárlási ár. Szerbia így is 250–300 ezer tonna búzatartalékkal rendelkezik, éppen ezért kérdéses, hogy mennyit tud az állam felvásárolni az állami árutartalékok számára – mondta Budimović.