2024. április 24., szerda

Két új klímaberendezést kapott a szülészet

A szerbiai Blic Alapítvány tegnap két klímaberendezést adományozott a zombori Dr. Radivoj Simonović közkórház szülészeti osztályának. A berendezéseket az alapítványnak a Klímákat a szülészetekre nevű országos akciója keretében adták át. Dr. Aleksandar Barišić nőgyógyász kiemelte, hogy rendkívül fontosak a klímaberendezések ezekben a forró nyári napokban.
– A kisbabáknál a hőség egészségügyi gondokat okozhat, mindenekelőtt fertőzésveszélynek vannak kitéve miatta – mondta a nőgyógyász.
Dr. Ružica Bezbradica, a közkórház nőgyógyászati és szülészeti osztálya neonantológiai részlegének főnök asszonya hozzátette, hogy a babáknak és a kismamáknak egyaránt fontos a hűvös levegő.
– Miután világra jöttek a kisbabák, néhány órán belül el kell érniük az optimális testhőmérsékletüket, 37 Celsius-fokot. Ha nem sikerül elérni a normális testhőmérsékletet, akkor inkubátorba kell tennünk őket, amely hőmérsékletileg semleges környezet. A forróságot a kisbabák nem tudják szabályozni, megemelkedik a testhőmérsékletük, nyugtalanok lesznek, és emiatt romlik az egészségük – részletezte Bezbradica
Ivana Vučković, a szülészeti osztály főnővére elmondta, hogy az eddig bevett gyakorlat szerint minden reggel kiszellőztették a szülészet szobáit.
– A klímaberendezésekkel megoldódik a problémánk egy része. Az egyik berendezés a újszülött-gyógyászat részlegben lesz, a másik pedig a lábadozók részlegén kap helyet, ahol a császármetszésen átesett kismamák pihennek, ők ugyanis nagyon érzékenyek ilyenkor – mondta el a főnővér.
A zombori közkórház szülészeti osztályának az új berendezéssel együtt összesen öt klímája lesz, ám ez sem old meg minden gondot. A szülészet négy községet – Zombort, Apatint, Kúlát és Hódságot – fed le, ezekben összesen 250 ezer polgár él. A zombori szülészeten évente 1000 újszülöttnek adnak életet, tavaly például 1051 kisbaba született. Az akció védnöke az egészségügyi minisztérium.