2024. április 25., csütörtök

Magyar rendőrök segítik a szerb határ védelmét?

Akár már augusztustól magyar rendőrök segíthetik Szerbia határainak védelmét – jelentette be Pintér Sándor csütörtökön Szegeden.

A magyar belügyminiszter szerb kollégájával, Nebojša Stefanovićtyal folytatott megbeszélését követő sajtótájékoztatón elmondta, szakértői egyeztetések kezdődnek arról, Magyarország miként tudja segíteni rendőri erővel és technikával Szerbia macedóniai vagy más határának őrzését. Hozzátette: reményei szerint más országok – ahogy e szándékát már jelző Ausztria is – hozzájárulnak majd a határvédelemhez.

Nebojša Stefanović közölte, naponta hat-hétszáz migráns érkezik Szerbiába, míg korábban jellemzően Macedónia felől lépték át a határt, most többen jönnek Bulgária irányából. Ez a létszám lényegesen alacsonyabb a tavalyinál, de ha nem teszünk ellene, újra gyorsan emelkedhet – jelentette ki.

A politikus hangsúlyozta, egyetért magyar kollégájával abban, hogy az országhatárokat meg kell védeni az illegális migránsokkal szemben. Azoknak, pedig akik a nemzetközi jog alapján menedékre jogosultak, meg kell adni a megfelelő védelmet. A menedékjog azonban nem lehet indok arra, hogy ezek az emberek szabadon mozoghassanak Szerbia területén.

A legnagyobb kibocsátó országokat meg kell győzni arról, hogy tegyenek eleget a visszafogadási egyezményeknek – mondta a szerb politikus.

A határokat a lehető legdélebbre kell megvédeni, a bolgár-török, a bolgár-görög vagy a macedón-görög szakaszon, ez utóbbiban magyar és szerb rendőrök is segítettek – tudatta Nebojša Stefanović.

Szerbia egyedül ezt a problémát nem tudja megoldani, de kész részt venni minden nemzetközi együttműködésbe – mondta a szerb miniszter, egyben köszönetet mondott a felajánlott magyar rendőri segítségért.