2024. április 25., csütörtök

Vučić leszámolna a bántalmazókkal

A kormányalakító a nyomozó és az igazságügyi szervek jobb együttműködését ígéri

Aleksandar Vučić kormányalakító a Bekament aranđelovaci gyárának megnyitóján a köztársasági kormány megalakításáról, a migránsválságról és az erőszaktevők, valamint erőszakos bűncselekmények elkövetői ellen foganatosítandó majdani intézkedésekről is nyilatkozott az újságíróknak. Szó esett a két volt fogolyról is, akiket vasárnap szállítottak Szerbiába a guantánamói fogolytáborból.

Vučić értékelése szerint Szerbiát pillanatnyilag egyetlen komoly válság terheli, ez pedig a migránsválság, nem pedig az, hogy a köztársasági kormány továbbra sem alakult meg. A kormány biztosan megalakul az alkotmányban meghatározott határidőn belül, akkor, amikor ehhez adottak lesznek a feltételek – szögezte le Vučić, hozzátéve, hogy július 18-án Brüsszelbe utazik és részt vesz a két újabb tárgyalási fejezet megnyitása alkalmából szervezett kormányközi konferencián.

Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić

AZ ALKOTMÁNNYAL ÖSSZHANGBAN

Ami a guantánamói foglyokat illeti, a kormányalakító nem érti a társadalom felháborodását, mert mint aláhúzta: a szerb kormány felelősségteljes politikát folytat, csak azt teszi, ami jó az ország számára, de úgy, hogy annak ne legyenek negatív következményei a polgárokra nézve.

A guantánamói foglyokat az USA és a Szerbia közötti együttműködés mentén szállították Szerbiába, összhangban a szerb alkotmánnyal és számos, Szerbia és az USA közötti bilaterális megállapodással. Most akkor a világ része vagyunk vagy sem? Esetleg mégis inkább izolálnánk magunkat? Németországban például ez egyáltalán nem téma, pedig az ország sokkal több volt guantánamói rabot befogadott. Azok is bírálnak, akik korábban nem győzték hangsúlyozni, hogy Guantánamóban ártatlan embereket tartanak fogva. Most, amikor szabadon engedik ezeket az embereket, ugyanezek az aktivisták azt állítják, hogy a legelvetemedettebb terroristákról van szó – fogalmazott Vučić.

HATÁROZOTTAN A BÁNTALMAZÓK ELLEN

A kormányalakító megerősítette, hogy a kormány átfogó intézkedéscsomaggal veszi fel a harcot az erőszaktevőkkel és azokkal, akik erőszakos bűncselekményt követnek el nők vagy gyerekek ellen. Nikola Selaković igazságügyi miniszterrel és Nebojša Stefanović belügyminiszterrel már pénteken tárgyalóasztalhoz ül és megvitatja a majdani lépéseket. Ezen a találkozón a biztonságos házak és különböző intézmények képviselői, valamint a köztársasági ombudsman is részt vesz – közölte Vučić.

Az a probléma, hogy ha valaki tájékoztatja a rendőrséget a megtörtént családi erőszakról, a rendőrség előállítja az elkövetőt, az ügyészség viszont azt mondja, szó sincsen bűncselekményről, ezért a szabálysértési bíró elé küldi az elkövetőt, aki szintén azt mondja, hogy semmit nem tehet, és végül az elkövető következmények nélkül távozik. A vonatkozó jogszabályok módosításával drasztikusan szigorúbbá válik a büntetés, így sokkal komolyabb következményekkel kell számolniuk azoknak az elkövetőknek, akik családi házuk falain belül vagy kívül folyamodnak erőszakhoz. A tervek szerint jobbá válik a rendőrség, az ügyészség és a bíróságok, valamint a szociális központok közötti koordináció – magyarázta Vučić.