2024. március 28., csütörtök

Dvadeset šest dana pozorišta

Ovogodišnju turneju Salašarsko pozorište je započelo u Malom Iđošu. Pozorište se bavi aktuelnim pitanjima, kaže rukovodilac Salašarskog pozorišta

U ponedeljak uveče je Salašarsko pozorište u Malom Iđošu započelo svoju ovogodišnju turneju. Ovo je 39. sezona ovog pozorišta, tokom koje će trupa posetiti ukupno 26 naselja. Ove godine je ovo pozorište postavilo komad Ane Terek pod naslovom „Glasne svinje grizu“, u režiji Zoltana Puškaša. Za predpremijeru je Atila Mađar, glavni organizator Salašarskog pozorišta, pozvao vojvođanske Mađare da pogledaju predstavu:

- Naša prijateljica Ana je za nas napisala veoma lep tekst pod naslovom „Gladne svinje grizu“. Igramo, plešemo, pevamo, zabavljamo ljude, a malo i zarivamo nož u sirovo meso. Imaćemo 26 predstava širom Vojvodine, 16. jula ćemo imati tradicionalnu premijeru u Kavilu, a 3. avgusta ćemo imati direktan prenos iz Novog Orahova. Svako nam je rado viđen gost!

Politička situacija je takva, kakva je. Mi smo mišljenja da trebamo da budemo složni barem dok traje pozorišna predstava. Tako da molimo vojvođanske Mađare da budu složni narednih 26 dana i da idu u pozorište – rekao je Atila Mađar.

U vezi aktuelnosti komada podsetio je da je Salašarsko pozorište 1992. godine odigralo „Životinsku farmu“.

- Tada je predstava bila aktuelna, i mislim da je aktuelna i sada. Pozorišna predstava može da bude aktuelna, i Salašarsko pozorište treba da se bavi aktuelnim temama. Ovaj princip primenjujemo godinama, jer pozorište nije tu samo da zabavlja već i da vaspitava – kaže Atila Mađar.

Režiser Zoltan Puškaš je u vezi teme predstave izjavio da komad govori o nama, prikazujući nas u krivom ogledalu.

- Kada mi je pre godinu dana Atila Mađar ponudio ovaj posao, razmišljao sam šta bi moglo da bude prethodnica jubilarne 40. premijere Salašarskog pozorišta. Odlučili smo da radimo sa vojvođanskim ljudima i došla je ideja da zamolimo Anu Terek za tekst, jer smo već radili zajedno, i dobro smo fukcionisali. Uz ovaj tekst sam zamolio Davida Klema i Ervina Ereša da komponuju, Roberta Lenarda da bude dramaturg, a Andreu Ledenjak da nam napravi kostime. Centralna tema komada je odluka mladih da ostanu u rodnoj zemlji ili da odu u inostranstvu. Ova ideja se u meni formulisala kada sam puno vremena proveo putujući sa studentima. Bilo je šokantno to da 90 posto njih bira inostranstvo, ne samo studenti, već i srednjoškolci. To je jedna od glavnih linija, a druga je kritika društva i prikazivanje nas, Vojvođana. Zapravo stav Mađara kao nacije je da nam je nešto uvek krivo. Malo postavljamo krivo ogledalo pred nas same, malo smo ironični sami prema sebi, a pored toga bavimo se i političkom situacijom, onim stvarima koje se dešavaju kod nas, u Srbiji, i u celom svetu. Pokušavamo u komadu da prikažemo više stvari. Jedna od tema je da u ovoj državi mladi ne dolaze do posla. Srbija je na evropskoj rang-listi na prvom mestu u pogledu odlaska mladih u inostranstvo. Sve nas je manje. A šta će biti sa onima koji ostanu? Koliko su u stanju da žrtvuju sami sebe, a koliko su u stanju da budu oportunisti? Komad ima i ljubavnu liniju, a imamo i jednu porodicu iz koje potiče cela priča – objašnjava režiser.

Ana Terek, autor teksta je ukratko rekla da aktuelnost njenog komada prevazilazi sadašnjost.

Zapravo život je uvek veoma težak, prema mom mišljenju, ova tema može da ostane aktuelna u svakom stoleću i u svakoj deceniji. Uvek ima nešto, što se menja, ali uvek ima stvari koje ostaju iste – rekla je.