2024. április 25., csütörtök
sombor

Fabrika odeće iz Bangladeša planira investiciju vrednu 16 miliona dinara u gradu

Na trećoj sednici skupštine opštine Sombor je bilo reči o rebalansu gradskog budžeta, o otuđenju građevinskih zemljišta u industrijskoj zoni i o osnivanju gradske izborne komisije.

Na dnevnom redu sednice gradske skupštine opštine je bilo 10 tačaka koje su članovi saveta veoma brzo odradili, izveštava soinfo.org. Kao što se ispostavilo, otuđenje građevinskih zemljišta je potrebno jer bi preduzeće za proizvodnju odeće „Pretty Group”, sa sedištem u Bangladešu, otvorilo fabriku u Somboru. Beogradski advokat Aleksandar Mladenović je kao predstavnik preduzeća informisao grad da „Pretty Group“ zapošljava 17 hiljada radnika širom sveta i ima godišnji promet od 160 miliona evra. Dodao je da bi investitor u Somboru izgradio fabričku halu, na prostoru od 15 hiljada kvadratnih metara, gde bi posao dobilo 1.100 građana Sombora, a godišnji promet se planira u iznosu od 26 miliona evra. Vrednost investicije bi bila 16 miliona evra. Prema dopisu advokata, firma iz Bangladeša bi odeću proizvedenu u Somboru prodavala na evropskom tržištu, a Srbija, odnosno Sombor, je izabran jer je ovde najniža prosečna plata u regionu i jer se srpska vlada pozitivno odnosi prema stranim investitorima. Preduzeće bi fabriku u Somboru otvorilo samo pod uslovom da to učini u bescarinskoj zoni. O pitanju bescarinske zone u Somboru se pregovara više godina, ali se sa ovom temom do sada ni jedna vlast nije bavila temeljnije.

U Srbiji inače postoji 14 bescarinskih zona, od kojih je u Vojvodini svega četiri: u Novom Sadu, Subotici, Zrenjaninu i Apatinu.