2024. április 24., szerda

Aratóünnepség volt Völgyesen

A hétvégén 25. alkalommal rendeztek aratóünnepséget Völgyesen.

A falubeliek, a magyarkanizsai önkormányzat, valamint az oromi helyi közösség jóvoltából létrejött szombati ünnepség délutáni felvonulással kezdődött a falu Orom felőli bejáratánál. Fiákeren és lovas kocsin érkezett a vendégek egy része, míg mások gyalogszerrel – ki-ki az alkalomhoz illően népviseletben –, zeneszó mellett, énekelve vonultak végig a falu főutcáján. Az iskolaudvarban zajlott ünnepi műsort megelőzően Dobó Márta, a helybeli Aranykalász Művelődési Egyesület elnöke köszöntötte a jelenlevőket, majd közösen elénekelték a Himnusz. Az ünnepségen alkalmi műsor keretében felléptek az oromi, oromhegyesi, tóthfalui, adorjáni, kispiaci művelődési egyesületek tagjai, a felsőhegyi Népdalbarátok Köre és természetesen a falu diákjai is.

A rendezvény befejeztével köszönő oklevelekkel ajándékozták meg a résztvevőket, majd Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa polgármestere és Lékó Róbert, az oromi helyi közösség elnöke ünnepélyesen átvette és megszegte az új kenyeret.

– Völgyesen már negyed évszázados hagyománya van az aratóünnepségnek, amelyet az aratás befejezésének örömére és tiszteletére rendeznek, ami egyébként a mezőgazdasághoz kötődő hagyományoknak az egész magyarság által ismert és látványos szokása. Az alig háromszáz lelket számláló kis falunk számára ez az ünnep egyesíti magában a jelent, a múltat és a jövőt. Az ünnepség idejére olyan emberek is visszatérnek hozzánk, akik már régen elszármaztak a faluból. Ezért ameddig az erőnkből telik, míg ilyen szépen kapunk segítséget, valamint amíg így meg tudjuk mozgatni falunk lakosságát és a barátainkat, addig biztosan szervezni fogjuk rendíthetetlenül az aratóünnepségeinket – mondta Dobó Márta.

Az ünnepi rendezvényt követően a rendezők tyúkhúsleves és borjúpaprikás elfogyasztására invitálták a meghívott vendégeket. A zenés jó hangulatról Sziráki Norbert és zenekara gondoskodott az ünnepség ideje alatt, sötétedés után tűzzsonglőrök szórakoztatták a jelenlévőket a mutatványaikkal.