2024. április 25., csütörtök

„Letérdelhetne már a Koponya-torony előtt egy török"

Ivica Dačić: Szerbia elkötelezett híve a regionális békének, de azt nem fogja megengedni, hogy megalázzák

Hevesen reagált a Srebrenicával kapcsolatos bosnyák és török kijelentésekre Ivica Dačić ügyvezető mandátumát töltő külügyminiszter, aki képmutatónak nevezte a Szerbiát hibáztató megnyilvánulásokat, melyek nem vesznek tudomást arról, hogy, mint mondta, hazánk régóta készen áll a regionális megbékélésre, s jó ideje a stabilitás és béke politikáját folytatja. Mint mondta, Szerbia elkötelezett híve a regionális békének, de azt nem fogja megengedni, hogy megalázzák.

Dačić közölte, mindazoknak, akik ma hazánk irányában ugyanolyan kritikát fogalmaznak meg, mintha semmi sem történt volna az utóbbi bő évtized alatt, emlékezniük kellene, hogy Szerbia még 2010-ben elfogadta a srebrenicai bűntetteket elítélő parlamenti határozatot. Hozzátette: hazánk egyben az egyetlen olyan ország a régióban, amelyik más nép ellen elkövetett bűntettet ítélt el hivatalosan. Arra is emlékeztetett, hogy a deklaráció szövegét az akkori államfő, Boris Tadić, összehangolta Haris Silajdžićtyal, az akkori boszniai hármas elnökség bosnyák tagjával, de a török külügyminiszterrel is. Szégyen, hogy hat évvel ezután még mindig leckéket adnak nekünk – értékelte a külügyi tárca vezetője.

– A török külügyminiszter a Koponya-torony előtt is sírhatna egyet, ezt a tornyot ugyanis a meggyilkolt szerbek koponyáiból állították fel a török uralom alatt. Azt hiszem, valamilyen fájdalmat csak éreztek a szerb anyák is, mikor elvezették fiaikat, janicsárokat faragtak belőlük. Letérdelhetne egy török ez a torony előtt az öt évszázados bűnök miatt – hangsúlyozta Ivica Dačić arra a kijelentésre reagálva, melyet a török diplomácia vezetője mondott Srebrenicán, s mely szerint „Törökország sem alhat nyugodtan, amíg Bosznia sír”.