2024. április 25., csütörtök

Guantánamóból Szerbiába az alkotmánnyal összhangban

Aleksandar Vučić kormányalakító az aranđelováci gyármegnyitón a köztársasági kormány melegalakításról is nyilatkozott, valamint szót ejtett a két volt fogolyról is, akiket vasárnap szállítottak Szerbiába a guantánamói fogolytáborból.

Vučić értékelése szerint Szerbiát pillanatnyilag egyetlen komoly válság terheli, ez pedig a migránsválság, nem pedig az, hogy a köztársasági kormány továbbra sem alakult meg. A kormány az alkotmányban meghatározott határidőn belül biztosan megalakul, szögezte le Vučić, hozzátéve, hogy július 18-án Brüsszelbe utazik és részt vesz a két újabb tárgyalási fejezet megnyitásán.
Ami a guantánamói foglyokat illeti, a kormányalakító nem érti a társadalom felháborodottságát, mert mint aláhúzta: a szerb kormány felelősségteljes politikát folytat, csak azt teszi, ami jó az ország számára, de úgy, hogy az ne járjon negatív következményekkel a polgárokra nézve.
– A guantánamói foglyokat az USA és a Szerbia közötti együttműködés mentén szállították Szerbiába, összhangban a szerb alkotmánnyal és számos, Szerbia és az USA közötti bilaterális megállapodással. Most akkor a világ része vagyunk, vagy sem? Mégis inkább izolálni szeretnénk magunkat? Németországban például ez egyáltalán nem téma, pedig az ország sokkal több volt guantánamói rabot befogadott, mint Szerbia. Azok is kritizálnak, akik korábban nem győzték hangsúlyozni, hogy Guantánamóban ártatlan embereket tartanak fogva. Most, amikor szabadon engedik ezeket az embereket, ugyanezek az aktivisták azt állítják, hogy a legelvetemedettebb terroristákról van szó – fogalmazott Vučić.