2024. április 19., péntek

Azt sem tudta mi a smink, ma ő a legjobb sminkes

A Dubaiban élő, szabadkai születésű Rideg Lívia nyerte meg az idei Euroázsiai Szépségversenyt – Az Arab-Emírségeket képviselte a megmérettetésen – A Dubai csillogásról, a sikerhez vezető útr

Rideg Líviáról már akkor lehetett hallani, amikor még itthon sminkelt, habár azt mondja, itthon kevesen voltak nyitottak arra, amivel ő próbálkozott. Tizenhat évesen még csak ki sem tudta sminkelni magát, és nem is szerette a festéket magán. Aztán történt valami, ami mindent megváltoztatott. Négy éve Dubaiban dolgozik sminkesként, és egy nemzetközi iskolában is tanít. Emellett folyamatosan tanul, jelenleg egy hollywoodi iskolában, a hatodik diplomáját szerzi meg az elmúlt másfél évben.

– Szabadkán született, ott is fejeztem az általános iskolát, középiskolába pedig a közgazdasági középiskolába jártam, mert azt mondták a szüleim, hogy az jó lesz nekem. Jó eredménnyel fejeztem, de egyáltalán nem érdekelt a közgazdaságtan, de ez volt a közkívánat. 1999-ben elkezdtem szépészeti eszközöket árulni, de még 16-17 évesen sem voltam sminkbarát, nem festettem magam, szenvedtem tőle. Elkezdtem az egyetemet is, de szerettem volna valamivel foglalkozni mellette és pénzt keresni is, és így kerültem a sminkelés közelébe. Akkor volt az első alapképzésem, később a barátnőmet festettem ki, s nagyon tetszett az egész folyamat. Amit megkerestem sminkre költöttem el. Itt kezdődtek a problémák is, mert a sminkelés otthon nem számított semmilyen szakmának és pénzkereseti lehetőségnek, és ez a szüleimnek sem tetszett. Nagyon vonzott a sminkelés, de nem tudom honnan, mikor jött a fordulat. Nagyon tetszett az alkotási folyamat, az, hogy szebbé tehetem az embereket. Az első években a barátaimon gyakoroltam, csakis azért, hogy minél több tapasztalatot szerezzek és minél többen elismerjék a munkámat. Azt is hozzá kell tennem, hogy nem volt ez elfogadott dolog, a szüleim és a környezetem sem fogadta el, amit csinálok. Nem voltam elégedett, mert próbálkoztam valami különlegessel, amit nem igazán fogadott be a környezetem. Mivel otthon nagyon nehéz a sminkelésből megélni, dolgoztam még két három helyen, de a sminkestáskám mindig ott volt mellettem. Alkalmi sminkeket készítettem, szépségversenyeken, színházban, ez mind szép és jó volt, de nem volt elég annak aki bennem él, aki mindig többet és többet akart – mesélte Lívia.

A Dubai élet úgy kezdődött, hogy 2012-ben a testvére kapott ott állást, s amikor beszélgettek mindig mondta, hogy neki is ki kell oda mennie.

Abban az időben egy szépségszalonban dolgozott Szabadkán, s nagyon aktívak voltak, de nem hozta meg a várva várt eredményt. Egyik napról a másikra kapott egy elérhetőséget Dubaiból, hogy keresnek munkásokat, egy újonnan nyíló olasz étterembe.

– A munkát megkaptam és tíz nap alatt kinn voltam. Amikor ideértem azt sem tudtam, hogy hová jövök, csak annyit tudtam, éreztem, hogy minden nagyon más. Nagyon nem tetszett először, azért mert nagyon műnek találtam, mesterséges hely, s azt mondtam, hogy nem maradok. Öt hónap után haza is mentem. Közben az akkori partneremmel összeházasodtunk. A sminkelés utáni vágy visszahozott Dubaiba. Egyszerre három ajánlatot kaptam, s egy angol fotóstúdiót választottam. Amikor kijöttem, egy kis doboz smink volt nálam. 2012 novemberében kezdtem dolgozni ennél a cégnél. Közben elváltam, nehéz időszak volt ez, de most teljes lényemmel a karrieremre tudok koncentrálni – mesélte interneten Lívia.

Azt mondja, sok álma teljesült a négy év alatt. Főállásban dolgozik sminkesként majdnem négy éve. Tanít egy nemzetközi intézményben is. De mindent feladott ezért az álomért.

– Eljöttem Szabadkáról, a komfortzónámból, mert nem voltam megelégedve. Nagyon sok divatlappal dolgoztam együtt, különböző földrészekről, divattervezőkkel. Május közepén megláttam egy felhívást, amelyen kerestek olyan sminkeseket, akik képviselnék az Arab Emírségeket az azerbajdzsáni Euroázsiai haj és sminkversenyen. A legérdekesebb dolog az egészben, hogy két divattervező ajánlott be, és kétszáz sminkes közül választottak ki. El sem akartam hinni. Annyira izgatott voltam, hogy napokig nem tudtam megnyugodni. 18 versenyző volt a versenyen, csak kiválasztott emberek vehettek részt, egy-egy ember, aki az adott országot képviselte. Főleg orosz részvevő volt, s az oroszok nagyon jók sminkben. Ez volt az első nemzetközi versenyem. Bakuban három napot töltöttünk, mindenki nagyon jó sminkes volt. De mi a legmagasabb osztályzatokat kaptuk. Megnyertem a versenyt, ami azóta is hihetetlen a számomra.

Lívia azt mondja, a Dubai mindennapok rohanásból állnak. Napi tíz-tizenkét órát dolgozik, főleg mert tanít is, emellett divatbemutatókon sminkes csapatokat vezet. Tréning napokat is tart, folyamatosak a képzések.

– A Dubai élet nagyon más, a csillogás mindenkit megtéveszt. Egyáltalán nem könnyű az élet, nagyon jó ide eljönni nyaralni, de élni nem egyszerű. Két embertípus létezik, vagy be tud illeszkedni az ember, vagy jobb ha rögtön hazamegy. Itt csak a pénzről és feltűnésről szól az élet. Amikor jó napja van az embernek, akkor nagyon jó, de ha rossz, akkor az a legrosszabb. Aki szereti magát kipróbálni, annak jó ez a hely, nagyon sokféle hatás éri az embert, s ez nem könnyű. Az előítéletekkel sem könnyű, szeretném hangsúlyozni, hogy nagyon sok nő itt tiszteségesen keresi meg a pénzét.

Rideg Lívia több alkalommal szervezett már itthon is képzést, egy ilyenre kerül sor most nyáron is, amikor néhány hétre hazaérkezik.

– Július 25-én érkezem Szabadkára, nagyon várom már. Fél életemet sminkeléssel töltöm és nagyon szeretem amit csinálok. Hatodik éve tanítok és nagyon jó érzés tölt el, ha át tudom adni a tudásomat valakinek. Ezért szervezek most mesterkurzust Szabadkán is, amíg otthon vagyok. Egy jó tanár odaadó, s nem féltékeny és szereti azt amit csinál, és szenvedéllyel csinálja. A sminkelés művészet. Nagy öröm látni a tanulóimat fejlődni. Csodás érzés már csak egy alkalmi sminket is megcsinálni, széppé varázsolni egy nőt, kis dologgal is nagy örömet tudunk okozni másnak. S az a legszebb ebben a szakmában, hogy soha sem ér véget a tanulás.