2024. március 29., péntek

Néhány napos forróság

Ma estétől helyenként viharra, záporra van kilátás, az érdemi lehűlés csütörtökön érkezhet meg

Az idei nyár eddig szemérmesen osztogatta kegyeit, és néhány, pár napig tartó hőhullámot leszámítva nem volt jellemző a tikkasztó hőség. Tegnapra azonban mindenhol a Balkánon felforrósodott a levegő, így Szerbiában is. A hétfői sárga riasztást követően tegnap narancssárga lépett hatályba. A belgrádi médiumok legtöbbje központi hírként kezelte a júliusi meleget. Vera Božić Trefalt, a munkavédelmi igazgatóság vezetője rámutatott arra, hogy 36 fok felett nyílt terepen történő munkavégzés esetén a munkáltatóknak tanácsos betartaniuk a munkavédelmi törvény által előírt óvintézkedéseket. (Erről bővebben gazdasági rovatunkon olvashatnak.)

Molnár Edvárd illusztrációja

Molnár Edvárd illusztrációja

Tegnap az ország legnagyobb részében 33 és 36 Celsius-fok között alakult a levegő hőmérséklete. Azoknak, akik nem szeretik az izzasztó meleget, vigaszul szolgáljon a meteorológusok előrejelzése, miszerint a lehűlés már ma este megérkezhet a régióba, néhol eső, záporok, zivatarok vagy vihar kíséretében. Csütörtökön már országszerte csökken a nappali felmelegedés – Vajdaság legnagyobb részében várhatóan 26 Celsius-fok körül alakul majd a hőmérséklet –, pénteken és szombaton pedig néhol még a 25 Celsius-fokot sem fogja elérni – Vajdaságban 20-21 Celsius-fok várható –, jósolták a meteorológusok. A nyárias időjárás hétfőn térhet vissza Szerbiába és a régióba, a nappali hőmérsékletek azonban néhány napig várhatóan nem haladják meg a 30 Celsius-fokot.

A médiának köszönhetően már szinte nincsen olyan ember, aki ne tudná, hogy nagy melegben kímélni kell magunkat. Az orvosok javaslata szerint a melegre érzékenyeknek és a krónikus betegeknek délelőtt tíz és délután öt óra között nem ajánlatos elhagyniuk a lakásukat. A táplálkozás terén az egészségügyi dolgozók javaslata az, hogy nagy melegben kerüljük a zsíros, kalóriadós étkeket, ehelyett inkább zöldségféléket és gyümölcsöt fogyasszunk, hiszen így tudjuk a leghatékonyabban pótolni a verejtékezéssel elveszített ásványi anyagokat.

Hétfő óta az UV-sugárzás is különösen magas – átlag a maximális 10 körül alakult országszerte, de néhol elérte a 11-et –, ezért az orvosok senkinek nem ajánlották a napozást. Ehhez képest a szerbiai üdülőhelyeken, vízpartokon készült felvételekből ítélve mégis többen voltak azok, akik inkább a bőrük nyárias árnyalatát részesítik előnyben az arisztokratikus sápadtsággal, illetve bőrük egészségével szemben. Szakértők elmondása szerint az érzékeny bőrűek akár első vagy másodfokú égési

sérüléseket is szerezhetnek, ha sokáig tartózkodnak a tűző napon. A napszúrás pedig bárkit fenyeget, bőrének árnyalatától vagy érzékenységétől függetlenül.

Nagy melegben különösen fontos a folyadékpótlás, ezért vizespalack nélkül nem tanácsos elindulni otthonról. Belgrádban a városvezetés az idén is törődött a polgárokkal, és a korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is több helyütt víztartályokat állítottak fel, így bárki felüdülhetett, akkor is, ha esetleg otthon felejtette a vizespalackot.

Az orvosok azt sem győzik hangsúlyozni, hogy bármennyire csábító a légkondicionáló berendezésekből áramló hűs levegő, érdemes vigyázni vele. Sem a lakásban, sem a gépkocsiban nem ajánlatos a kinti hőmérséklethez viszonyítva tíz foknál alacsonyabb hőmérsékletre beállítani a berendezést.