2024. április 20., szombat

Fehér Galamb elismerés a polgármesternek

A Fruška Gorán lezajlott Tesla Global Forum rendezvénysorozat keretében Miloš Vučević polgármester átvette a Fehér Galamb elismerést, amelyet humanitárius munkásságáért és az univerzális értékek népszerűsítéséért kapott.

A polgármester a díjat odaítélők szerint azért érdemelte ki az elismerést, mert négy éven keresztül fáradhatatlanul Újvidék fejlesztéséért dolgozott, kimeríthetetlen energiával ténykedett a város érdekében, humanista hozzáállásával minden újvidéki szebb jövőjéért szállt síkra.

– Az a megtiszteltetés ért, hogy minden újvidéki nevében átvehetem a Fehér Galamb díjat, amelyet a Tesla Global Forum keretében adtak át Nikola Tesla születésének a 160. évfordulója alkalmából. Ezzel egyidejűleg azt is megünnepeljük, hogy pontosan 80 éve annak, hogy Nikola Teslát Újvidék díszpolgárává avatták. Nyolcvan évvel ezelőtt, 1936-ban a városi vezetés úgy döntött, díszpolgárrá avatják a nagy tudóst, így tisztelegve munkássága előtt. Az akkori városi vezetőség így fejezte ki tiszteletét, a mai városi vezetőségnek pedig az a dolga, hogy újra kifejezzük tiszteletünket, és megerősítsük a múlt századi székvárosi képviselők döntését. Annak is nagyon örülünk, hogy éppen Újvidéken adták át négy évvel ezelőtt az első Fehér Galamb elismerést, ezzel teljessé tettük Tesla és Újvidék viszonyát. Az elismerés arra késztet bennünket, hogy Nikola Tesla szellemiségét a jövő nemzedékeinek is átadjuk – mondta Vučević. Hozzátette: a Fehér Galambot nem ő személyesen kapta, hanem egész Újvidék, s az elismerést jól látható helyere teszik a polgármester kabinetjében.

A Tesla Global Forum interdiszciplináris, multimediális, kulturális, tudományos és oktatói rendezvénysorozatot az idén tartották meg negyedik alkalommal. A neves rendezvényen olyan jelentős művészek, tudósok, tanárok, zenészek, feltalálók stb. vettek részt, akik munkásságukkal jelentős mértékben hozzájárultak a tudományhoz, kultúrához és a humanitárius szellemiség terjesztéséhez.