2024. április 16., kedd

Ígéretek teljesítése helyett adósságrendezés

Saša Maksimović, Törökbecse polgármestere tervekről és örökségekről

Saša Maksimović személyében új polgármestere van Törökbecsének. Maksimović 2006-ban még a Szerb Radikális Párt tagjaként lett köztársasági képviselő, 2008-tól ez idáig azonban már a Szerb Haladó Párt tagjaként ült a parlamenti padsorokban. A Webinfónak terjedelmes interjúban beszélt a terveiről és az örökségéről is.

Elmondása szerint az utóbbiak között több olyan szerződés is szerepel, melyet fel fognak bontani, ilyen például a Srbijavoz Rt.-vel aláírt megállapodás, amely szerint az önkormányzatnak támogatnia kellene a veszteséges vállalatot, valamint a Vajdasági RTV-vel kötött reklámszerződés is.
Nemcsak nem kívánt szerződésből, de adósságból is a reméltnél jóval többet örökölt az új hatalom. Maksimović elmondása szerint 50-60 millió dinár helyett 160 millió dinárt tesz ki a község tartozása, a kampányígéretek teljesítése emiatt várat majd magára. Maksimović a község pénzügyi helyzete mellett a közigazgatási hivatal működését is rossznak ítéli, ezen átszervezéssel kíván változtatni.
A község költségvetése 550 és 600 millió dinár közötti összeget teszi ki, Maksimović szerint ezt is módosítani kell. Ennek egyik nagy vesztesei a költségvetési forrásokból is gazdálkodó civil szervezetek és sportegyesületek lesznek, amelyekből 140 működik a községben – a polgármester szerint nekik ezentúl lényegesen kevesebb pénzt oszt majd ki az önkormányzat a pályázatokon.
Óbecse és Törökbecse 2019-ben közösen szervezi meg a 12. Vajdasági Munkásolimpiát, ehhez a szerződéshez az új törökbecsei hatalom továbbra is tartja magát. A projekttől beruházási támogatásokat, sportlétesítmények felújítását reméli a polgármester.
Természetesen szó esett a Nagyboldogasszony-napok rendezvényről is, a Törökbecse védjegyévé vált több napos esemény ezúttal a szokásosnál egy nappal rövidebb lesz, és Maksimović szerint a tavalyi 40 millió helyett az idén alig húszmilliót költenek majd rá. Nemrégiben mi is megírtuk: először fordul elő, hogy az augusztus 26-ától 28-áig tartó Nagyboldogasszony-napokon nem lesz magyar fellépő Törökbecsén.