2024. április 23., kedd

A legszegényebbeknek

Kishegyes községben is csomagosztást szervezett a Vöröskereszt

Szombaton délelőtt a Vöröskereszt kishegyesi községi szervezete csomagosztást tartott a rászorulók részére. A község mindhárom településén, Kishegyesen, Bácsfeketehegyen és Szeghegyen is megszervezték az akciót, amely több száz család számára jelent komoly segítséget. Fontányi Andor, a Vöröskereszt kishegyesi szervezetének titkára arról számolt be a médiának, hogy a kormány segítségével valósult meg a csomagosztás.

Fotó: Lakatos János

Fotó: Lakatos János

– A foglalkoztatási, munkaügyi és szociális ügyi minisztérium segítségével sikerült 300 csomagot kiosztanunk a község területén. Kicsit nehéz elvégezni ezt a feladatot, mivel 700 szociálisan hátrányos helyzetű család van a község területén, és sokkal kevesebb csomag érkezett. Emiatt a szociális központ listáját szükséges volt még jobban leszűkíteni, különös figyelmet fordítva a többszörösen veszélyeztetett családokra. Prioritást kaptak a magányosak, valamint az idősek és a többgyerekes családok. Kishegyesen 110, Bácsfeketehegyen 100 és Szeghegyen 90 csomag került kiosztásra – mondta el Fontányi, majd arról is szólt, hogy ilyen jellegű csomagosztást évente egyszer szerveznek. Az idén Szerbiában 105 községet ölel fel ez a program, természetesen a kevésbé fejlettek kerültek bele.

A csomagosztás során a Vöröskereszt több aktivistája segédkezett, köztük Juhász Éva is. Juhász 30 éve aktív tagja a szervezetnek, és rendszeresen részt vesz a csomagosztásokon. Meglátása szerint ez a segítség nagyon jól jön, de kevés.

– Sajnos, ennél sokkal több csomagra lenne szükség, de nem tudunk többet adni. Az emberek nagyon elégedettek a csomagokkal, de ők is nehezményezik, hogy kevesen kapnak. Legalább 500 csomagra lenne szükség, de nem mi határozzuk meg, hogy mennyi érkezik – mondta az aktivista. A csomagok tartalmáról szólva hozzátette, hogy 10 kiló lisztet és 10 kiló élelmiszert tartalmaznak, amiben van olaj, tészta, cukor, valamint hús- és halkonzervek. Emellett jár egy kb. 8 kilogrammos higiéniai csomag is, amiben van mosópor, toalettpapír, szappan, fogkrém, borotvahab és borotva stb.