2024. április 25., csütörtök

A Frontex vezetője szerint csökkent az EU-ra nehezedő migrációs hullám

Az Európai Unióba illegálisan belépő migrációs hullám április óta csökkent és Olaszországra koncentrálódik - mondta kedden Fabrice Leggeri, az uniós határőrizeti ügynökség, a Frontex vezetője.

"2016 első hat hónapjában 360 ezer illegális belépés történt az Európai Unióba" - hangsúlyozta az ügynökség vezetője az Europe1 francia kereskedelmi rádióban. "Ez még mindig magasabb, mint amit tavaly regisztráltunk, de nagyon fontos, hogy április óta csökken a tendencia, ez látszik májusban és júniusban is" - tette hozzá.
"Feltételezhetjük, hogy ez az év jobb lesz, de azért még mindig jelentős hullámok érkeznek Líbia felől Olaszország felé, és ez az, amit ellenőrizni kell" - hívta fel a figyelmet.
Tavaly több mint egymillióan érkeztek az Európai Unió területére háborúk vagy a szegénység elől menekülve a Közel-Keletről, Ázsiából és Afrikából.
Az Európai Unió márciusban kötött megállapodást Törökországgal a menekültválság közös kezeléséről annak érdekében, hogy Ankara segítsen megfékezni a migránsok és a menekültkérők érkezését. A megállapodásban az EU pénzügyi támogatások mellett vállalta, hogy felgyorsítja a törökre érvényes vízumkötelezettség megszüntetését célzó, 2013-ban elkezdett folyamatot. A vízummentességhez a török félnek a többi között módosítania kell a terrorizmus elleni küzdelemről szóló jogszabályokat, de eddig ezt Ankara elutasította.
Alekszisz Ciprasz görög kormányfő áprilisban úgy vélte, hogy a megállapodás óta jelentősen csökkent a Görögországba érkező illegális bevándorlók száma.
"Jelenleg átlagosan naponta 750 illegális bevándorló érkezik Olaszországba, Görögországba pedig ötven. Látható, hogy tényleg megint Olaszország került a frontvonalba" - mutatott rá Fabrice Leggeri.
Az Európai Parlament (EP) egyébként a héten szavazta meg a 2005-ben létrehozott Frontex és a nemzeti hatóságok erőiből összeállítandó új uniós határőrizeti szerv létrehozására vonatkozó határozatot. A megerősített szolgálat már ősszel meg is kezdheti működését.
A leendő ügynökség a Frontex és az uniós tagállamok erőforrásait egyesíti. Tagállami felajánlások alapján bármikor rendelkezhet 1500 fős személyi állomány és eszközök mozgatásáról, a szükségesnek ítélt területekre való átcsoportosításáról legfeljebb 10 napon belül. Magyarországnak a közös működéshez 65 határőrt kell biztosítania.