2024. április 26., péntek
ZORANA MIHAJLOVIĆ

„Az SZSZP lenne a legkevésbé rossz partner”

Majd Aleksandar Vučić kormányalakító eldönti, hogy a Szerbiai Szocialista Párt részt vesz-e, és milyen mértékben az új kormányban – jelentette ki Zorana Mihajlović, a Szerb Haladó Párt tagja, az ügyvezető mandátumát töltő kormány minisztere. Hozzátette, a szocialisták „a többi párthoz képest az egyik kevésbé rossz partner”.

– Hogy tagja lesz-e a kormánynak az SZSZP, és ezen túl milyen mértékben és hány miniszterrel, azt majd a kormányalakító dönti el, ő közli majd a miniszterek listáját az SZHP vezetőségével is. De minden indokolt kritika ellenére – amivel kollégáim és én is az SZSZP ellen érveltünk – a szocialisták a többi párthoz képest még a legkevésbé rossz partner – nyilatkozta Mihajlović a Danas napilapnak adott interjújában.

Arra a kérdésre, miszerint Čedomir Jovanović, a Liberális Demokrata Párt vezetője helyet kap-e az új kormányban, Mihajlović asszony kiemelte, nem látott egy konkrét javaslatot sem arra vonatkozóan, miként tudná az LDP segíteni a kormány munkáját, de arra is rámutatott, hogy mindenki kínálkozik, hogy része lenne a végrehajtó hatalomnak.

Az interjúban rámutatott, arra számít, hogy a közlekedési és építésügyi minisztérium élén folytatja majd a munkáját, hiszen vezetése alatt ez a minisztérium jelentős eredményeket tudott felmutatni.
Zorana Mihajlović kiemelte ugyanakkor, hogy Szerbia nagy kihívások előtt áll, és hisz abban, hogy Vučić figyelmesen választja meg azt a csapatot, amellyel még hatékonyabban, szorgalmasabban és jobban tud dolgozni. Cáfolta ugyanakkor azokat a feltevéseket, hogy a kormányalakítóra az új kormány felállításában külföldről nyomást gyakorolnának. Azokra a felvetésekre, miszerint ha Dušan Bajatović, az SZSZP tagja a Srbijagas Közvállalat élén marad, az arra utal, hogy Oroszország befolyásolja az új kormány megalakítását, Mihajlović azt válaszolta, őszintén reméli, hogy az orosz fél nem védi és nem is támogatja Bajatovićot, mert nem látja értelmét annak, hogy Oroszország egy sikertelen igazgatót támogasson.