2024. április 23., kedd

Elbocsátották Ljiljana Smajlovićot

Ljiljana Smajlović újságírót, aki a közelmúltig a Politika belgrádi napilap fő- és felelős szerkesztője volt, tegnap elbocsátották munkahelyéről. Smajlović július 4-én mondott le fő- és felelős szerkesztői tisztségéről.

Az írásos felmondást otthoni címére kapta meg. A Politika menedzsmentje állítólag úgy fogalmazott, „Smajlović lemondására egyben felmondásként tekintettek, ezért július 11-vel megszűnt az újságíró munkaviszonya”.

Smajlović múlt héten azzal indokolta lemondását, hogy a napilap menedzsmentje akadályozta munkáját, nem irányíthatta önállóan a szerkesztőséget.

– Lemondásom tiltakozás az ellen, hogy a menedzsment megakadályozta, hogy fő- és felelős szerkesztőként önálló irányítsam a szerkesztőséget. Hiszem, hogy a menedzsment nem fordulna a lap és annak fő- és felelős szerkesztője ellen, ha ebben nem élvezné a tulajdonos támogatását. Kívülről soha senkinek nem engedtem meg a nyomásgyakorlást a szerkesztéspolitikára. Ezért elsőként fogom elismerni, hogy ahol a menedzsment önkényesen lép fel, a szerkesztőséget pedig kisajátítják, ott nincsen valós szerkesztésszabadság. Sajnálom, hogy nem tehettem többet a szerkesztőség helyzetének jobbá tételéért. Remélem, hogy egy következő főszerkesztő, aki élvezi majd a lap tulajdonosának és vezetésének támogatását, nagyobb sikerrel jár – fogalmazott Smajlović.