2024. április 25., csütörtök

Ma a boszniai szerbek emlékeztek

A boszniai szerbek ma rótták le kegyeletüket saját háborús áldozataik előtt a tegnapi bosnyák srebrenicai kommemorációt követően. A Srebrenica községi Zalazje és Sase, valamint a bratunaci Biljača és Zagoni falvakban emlékeztek a bosnyák csapatok megtorlására, melynek alkalmával 69 szerb civilt és katonát öltek meg 1992-ben, Szent Péter napján. A boszniai szerb köztévé a következőképpen számolt be az eseményekről: „A szerb települések áprilisban megkezdett tervszerű etnikai tisztogatását folytatva a srebrenicai muzulmán fegyveres erők betörtek ezekbe a falvakba, kirabolva, felgyújtva és megsemmisítve mindent, amit azokban találtak. Csak ezen az egyetlen napon, 24 évvel ezelőtt, 69 embert gyilkoltak meg a muzulmán katonaság tagjai.”

Ellátogattak a falvakba, gyászmisét tartottak, majd Zalazjeban megkoszorúzták az áldozatoknak állított emlékművet. A szertartáson az elhunytak családjai, leszármazottjai, barátai, továbbá a boszniai szerb vezetőség képviselői és a harcos egyesületek tagjai vettek részt.

Az 1992-ben elkövetett háborús bűnök a Közép-Podrinjében végrehajtott szerbellenes leszámolások szimbólumává nőtték mára ki magukat. A kivégzettek földi maradványait 2010-ben találták meg a srebrenicai szeméttelep közelében. A boszniai szerb hivatalos adatok szerint csak ebben a körzetben 2 428 szerb személyt öltek meg a háború alatt, 324 civil vesztette életét, közülük 198 nő és 47 gyerek. A legnagyobb vérontások ezen a vidéken 1992 májusa és 1993 januárja között történtek meg.

Bírósági ítéletek mindeddig nem születtek a szerbek ellen elkövetett háborús bűnök miatt Közép-Podrinje területén.