2024. április 25., csütörtök

A volt guantánamói rabok szabad emberként fognak élni Szerbiában

A guantánamói börtöntelepről Szerbiába szállítandó rabok nem valamelyik szerbiai büntetés-végrehajtási intézetbe kerülnek, hanem szabadon élhetnek az országban, erősítette meg Kyle Scott, az Amerikai Egyesült Államok belgrádi nagykövete, mondván, hogy a jemeni Manszur Ahmad Szaad al-Dajfit és a tadzsik Muhammadi Davlatovot integrálni fogják a szerbiai társadalomba.

A nagykövet ismételten köszönetet mondott Szerbiának, amiért hozzájárul a guantánamói fogolytábor felszámolásához és befogadja a két volt rabot, majd reményét fejezte ki, hogy a férfiak hamarosan megtalálják helyüket a szerbiai társadalomban.
Szerbia egyike annak a tizenöt európai államnak, amely kész guantánamói rabokat fogadni.
Államokbeli sajtóhírek szerint Manszur Ahmad Szaad al-Dajfit korábban az al-Káida alacsonyabb rangú harcosa volt, ám Guantánamóban világnézete megváltozott, megtanult angolul és befejezte középiskolai tanulmányait. A sajtó azt is a javára írja, hogy 2012 óta java részt betartotta a börtön szabályait. Manszur Ahmad Szaad al-Dajfi és Muhammadi Davlatov is 2001 óta raboskodott a guantánamói fogolytáborban, mindkettőjüket Afganisztánban fogták el.