2024. április 25., csütörtök

Levendula illatú jótékonykodás

Harmadszor rendezték meg a levendulanapokat a szabadkai Vasutas településen
Molnár Edvárd felvétele

Molnár Edvárd felvétele

Molnár Edvárd felvétele

Molnár Edvárd felvétele

Molnár Edvárd felvétele

Molnár Edvárd felvétele

Szárított levendulavirágot és cserepes növényt, levendula ízesítésű lekvárokat, pálinkát, levendulás szappanokat, krémeket, levendulaolajat és levendulavirág motívumokkal díszített dísz-és használati kézműves tárgyakat lehetett vásárolni a harmadik levendulanapokon, szombaton és vasárnap, amelyet a szabadkai vasutas-település piacán rendezett meg a VMSZ női fórumának Vasutas helyi közösségben működő csoportja.

– Szeretnénk hagyományt teremteni. Elsősorban jótékonysági jellege miatt szervezzük meg a levendulanapokat. A bevételből minden évben tanszercsomagokat vásárolunk. Ezeket a csomagokat augusztus végén szoktuk odaajándékozni a Vasutas települési nehéz anyagi körülmények között élő gyermekeknek. A levendulanapokon összegyűlt pénzből 40-50 igen tartalmas csomagot tudunk összeállítani, amely füzetekből, rajzfelszerelésből, íróeszközökből és más iskolai kellékekből áll. A gyerekek ennek nagyon örülnek – mondta Bognár Beáta, a VMSZ Női Fórum szabadkai Vasutas települési tagozatának elnöke.

Vajdaság különböző településeiről érkeztek kézművesek, akik részt vettek e jótékonykodásban. Beáta elmondta, sajnos a Vasutas település piactere már elég szűkösnek bizonyul a kiállítóknak és a kézműveseknek, ezért nem tudnak annyi árust fogadni, mint amennyien részt szeretnének venni ezen a rendezvényen. A levendulavirágot és a palántákat a szabadkai levendula termelők biztosították, hozzátette, nagyrészt nekik köszönhető, hogy a levendulanapok megvalósulhattak.

A szabadkai nyugdíjas Vujinović Veronának ez a csodálatos gyógy-, fűszer- és dísznövény a hobbija. Ő a levendulanapok egyik megálmodója. Ezt a változatosan felhasználható növényt évek óta termeszti a kertjében, nemrég száz tővel növelte a levendulaültetvényét. Harmadik éve vesz részt a rendezvényen, levendula ízesítésű lekvárokat, mézet és pálinkát árul, valamint levendulával bélelt nyugtató párnácskákat is készít.

– Pálinkába, mézbe és lekvárba csak az ízesítés miatt tesszük, hihetetlen kelete van a levendula ízesítésű méznek. A levendulának nyugtató hatása van, enyhíti a bőrpírt, csökkenti a gyulladásokat – ajánlja Verona mindenkinek ezt a csodálatos növényt. A zentai Szép Judit levendulás szappanaival vett részt a rendezvényen. Kézműves termékeit bátran ajánlja pattanásos arcbőrre, valamint relaxációra is.