2024. április 24., szerda

Hagyományos aratás a moholi határban

Csincsik Zsolt felvétele

Csincsik Zsolt felvétele

Kiváló hangulatban zajlott tegnap Moholon a hetedik alkalommal megrendezett aratóünnepség, amelyen hét moholi, adai, felsőhegyi, valkaisori és szenttamási aratócsapat mérte össze tudását a hagyományos kézi aratásban a falu határában lévő parcellán. A szervező, a moholi nyugdíjas egyesületet a rendezvénnyel az egykori kézi aratás hagyományát elevenítette fel. Zsótér Mihály főszervező, a nyugdíjas egyesület vezetője elmondta, hogy az aratóünnepségen résztvevő csapatok bemutatták aratótudományukat, valamint azokat az ételeket, amelyeket egykoron az emberek fogyasztottak az aratás alkalmával.

Az aratóünnepség a reggeli órákban a vendégek fogadásával kezdődött Moholon, a nyugdíjas egyesület épületében, ahol zsíros kenyérrel várták a résztvevőket a vendéglátók. Ezután a résztvevők lovas fogatokon vonultak az aratóversenyen helyszínére, a falu határában lévő parcellára, ahol zeneszó mellett bemutatták és elköltötték a hagyományos aratóreggelit, majd nekiláttak a munkának.

Az aratócsapatok munkáját a felsőhegyi Ősz Szabó Imre, a valkaisori Pap Ferenc és a törökfalui Balla Imre alkotta zsűri bírálta el. A zsűri értékelte az aratóreggelit, az aratók öltözékét és szerszámait, az aratást és a búzakoronát. A szervezők döntése értelmében azonban a rangsortól függetlenül minden résztvevő csapatot díjjal jutalmaztak. Az ünnepségen résztvevő aratócsapatok: moholi Búzavirág és Napsugár, az adai Mezei Csokor és Nyugdíjasok, a valkaisori Felnőttek és Idősek Klubja, a felsőhegyi Népdalbarátok, valamint a szenttamási Vredne Ruke. A rendezvény az aratócsapatok közös ünnepi ebédével zárult a moholi nyugdíjas egyesület székházában