2024. április 24., szerda
SZEGEDI SZABADTÉRI JÁTÉKOK

Táncjáték és krimi a csillagok alatt

Nagy sikerrel mutatták be a hétvégén a Szegedi Szabadtéri Játékok Dóm téri szabadtéri színpadán a Drakula utolsó tánca című táncjátékot, amelyben mások mellett Keresztes Ildikó és Novák Péter is szerepet kapott, az újszegedi szabadtéri színpadon pedig a Veres 1 Színház Az egérfogó című előadását tekinthették meg az érdeklődők, amelyben Dósa Mátyás, Pál Tamás és Székhelyi József is szerepelt.

A Drakula utolsó tánca című produkcióban, amelyet a Magyar Nemzeti Táncegyüttes tagjainak előadásában láthatott a közönség, magyar, román, sőt cigány táncok is megelevenedtek a színpadon, a rendező, a Kossuth-díjas Zsuráfszky Zoltán ugyanis – aki egyébként nemcsak rendezője, főszereplője is az előadásnak, hiszen az erejétől megfosztott vámpír szerepét maga alakítja – arra törekedett, hogy különféle néphagyományokat olvasszon egybe a produkcióban, amelyben a megfiatalodott vámpír szerepében Sánta Gergőt , a 2012-es Fölszállott a páva verseny döntősét láthatta a közönség, amely Keresztes Ildikóval és Novák Péterrel is találkozhatott a színpadon. Keresztes Ildikó már az előadás bemutatóját megelőzően is elismerően beszélt színpadi partnereiről, főleg a néptáncosokról, hiszen – ahogyan az egyik nyilatkozatában fogalmazott – egyszerre megtisztelő és megterhelő feladat volt számára az, hogy fel kellett elevenítenie tánctudását. A Bábjátékos szerepét alakító Novák Péter kifejtette, a darab filozófiájától talán sokan idegenkednek, hiszen a Drakula utolsó tánca a halált, az elmúlás témáját járja körül, majd hozzátette, ezt azonban kiválóan ellensúlyozza a vidámságot, jókedvet árasztó tánc és zene, é erről pénteken és szombaton a közönség is megbizonyosodhatott.

Szintén nagy sikert aratott az újszegedi szabadtéri színpadon az ugyancsak pénteken és szombaton bemutatott Az egérfogó című darab is, amelyet a Veres 1 Színház előadásában tekinthettek meg az érdeklődők, akik közül a legtöbben minden bizonnyal a Mr. Paravicinit alakító Székhelyi Józsefre voltak kíváncsiak, hiszen az egykori szegedi színházigazgató sok helyütt elmondta már, hogy ő a legszegedibb nem szegedi, hiszen – ahogyan egy korábbi nyilatkozatában fogalmazott – ezer szállal kötődik a városhoz, ahova mindig visszahúzza a szíve. A népszerű krimiíró, Agatha Christie közismert műve alapján készült előadásban, amelyet Schlanger András rendezett, Székhelyi József mellett többek között Dósa Mátyást, Mohai Tamást, Pál Tamást és Verebes Lindát is láthatták a nézők.

A következő hétvégén is izgalmas pillanatokra lehet számítani a Szegedi Szabadtéri Játékokon, hiszen július 15-én, pénteken és 16-án, szombaton a Budapesti Operettszínház Én és a kisöcsém című produkcióját tekinthetik majd meg az érdeklődők, szintén parádés szereposztásban, ugyanis a főszerepet játszó Szinetár Dóra mellett Dolhai Attila, Földes Tamás, Homonnay Zsolt, Janza Kata, Jordán Tamás, Peller Károly, Szendy Szilvi, Szerényi László és más neves művészek is láthatóak lesznek az előadásban.

Szintén július 15-én és 16-án kerül sor az újszegedi szabadtéri színpadon a Miskolci Nemzeti Színház vendégjátékára is, amelynek keretében a társulatnak a Ion Luca Caragiale Zűrzavaros éjszaka című műve alapján készült előadását tekinthetik majd meg az érdeklődők. A főszereplőt Gáspár Tibor, a feleségét pedig Ullmann Mónika játssza, de rajtuk kívül Jancsó Dóra, Lajos András, Somhegyi György, Szegedi Dezső és Varga Zoltán is szerepel a produkcióban, amelyet a fiatal magyar rendezőgeneráció tehetséges képviselője, Rusznyák Gábor rendezésében vitt színre a Miskolci Nemzeti Színház társulata. Az előadásokra jegyet az Interticket jegyirodáiban, valamint a www.szegediszabadteri.hu oldalon lehet vásárolni.

Azoknak, akik az előadás előtt szeretnének elmerülni a Szabadtéri történelmében, a Szegedi Szabadtéri Játékok fennállásának 85. évfordulója alkalmából színháztörténeti kiállítás kínál erre lehetőséget. A Kovács Ágnes színháztörténész által megálmodott tárlat a Szabadtéri múltjának emlékezetes pillanatait eleveníti fel fotók, videók és korabeli plakátok segítségével. Az ingyenesen látogatható kiállítás csütörtökönként 15 és 19, előadásnapokon, azaz péntekenként és szombatonként pedig 16 és 20 óra között várja a látogatókat a Bécsi krt. 11/A alatt található Varga Mátyás Kiállítóházban.