2024. április 25., csütörtök

A rendőrség a halálbüntetés visszaállítását követeli

A zaječari kislány meggyilkolása ismét heves indulatokat ébresztett a szerbiai társadalomban

Azt követően, hogy szombaton Zaječarban megerőszakoltak, majd meggyilkoltak egy hároméves kislányt, a szerbiai társadalmat ismét kifejezettebben kezdte el foglalkoztatni a halálbüntetés kérdése.

A közösségi oldalakon olvasható hozzászólásokból ítélve az emberekben heves érzelmeket ébresztett a szóban forgó bűntett, sokan az önbíráskodástól sem rettennének vissza. Persze nem mindenki végezne saját kezűleg a hasonló bűncselekmények elkövetőivel, a halálbüntetést követelők száma azonban mindenféleképpen ismét megnövekedett.
Ezzel párhuzamosan a Rendőrségi Dolgozók Szakszervezete közleményben tudatta, hogy vasárnap a halálbüntetés visszaállítását indítványozta a szerb kormánynak és a szerb miniszterelnöknek. Hivatalos beadványában a szakszervezet kéri, hogy „a kormány fogadja el a törvényt, amelynek mentén a »kegyetlen és szörnyűséges« gyilkosságok elkövetőit halállal büntessék a bíróságok”. Amikor ilyesmiről születnek döntések, az embernek az áldozatok hozzátartozóinak a helyébe kell magukat képzelniük, áll a beadványban, mint ahogyan az is, hogy a halálbüntetéssel az állam a tisztességes polgárokat védelmezné, azokat, akik továbbra is többségben vannak ebben az országban.