2024. április 24., szerda

A cukorgyár sorsa egész Zentára kihat

Erről és a török emlékműről rendkívüli képviselő-testületi ülésen tárgyalna az ellenzék

A Magyar Mozgalom–VMDK, a Zenta a zentaiaké és a Demokrata Párt frakciója jövő hét péntekére a zentai községi képviselő-testület rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezte a cukorgyárban fennálló helyzet megvitatása érdekében. Az erről szóló kezdeményezést tegnap szerették volna átadni Tatjana Balónak, a testület elnökének, de ő elfoglaltságra hivatkozva Körmöczi Károly titkárához irányította őket, s így ő vette át a beadványt.
Sándor József, a Magyar Mozgalom frakciójának tagja szerint azért elengedhetetlen a rendkívüli ülés összehívása, mert a zentai gyár végveszélyben van, s emlékeztetett, hogy az üzem dolgozóinak a szerb és a tartományi kormányhoz, a gazdasági versenyhivatalhoz, az illetékes minisztériumokhoz, a miniszterelnökhöz, a köztársasági elnökhöz és a zentai önkormányzathoz intézett segélykérő levelére semmilyen válasz nem érkezett. Ha azonban az elkövetkező tizenöt napban nem döntenek a gyár sorsáról, akkor az végleg leáll a termeléssel. Sándor József szerint ez a városnak anyagi csapást, az üzem munkásainak, a cukorrépa-termelőknek, a bedolgozó vállalkozóknak és családtagjainak, mintegy négyezer embernek pedig perspektívavesztést jelentene.
Boris Zec, a Zenta a zentaiaké képviselőcsoport tagja szerint a cukorgyár működése a központi fűtés felhasználói számára is rendkívül fontos, ezért elengedhetetlen a gyár helyzetének a rendkívüli ülésén való megvitatása.
Az ellenzéki frakciók képviselői egy másik, úgyszintén tegnap átnyújtott beadványban indítványozták azt is, hogy képviselő-testület semmisítse meg az idén március 31-én hozott határozatát, amelyben támogatásukról biztosították a Török Fejlesztési Alapnak a kezdeményezését, amely a zentai csata török áldozatai előtt tisztelgő emlékmű felállításáról szól.
Zsoldos Ferenc, a Magyar Mozgalom képviselőcsoportjának vezetője szerint formai okok miatt támadták meg ezt a határozatot, mivel elfogadásakor a képviselők figyelmen kívül hagyták a községnek a szobrok és emlékművek állítását szabályzó rendeletét.
A frakcióvezető felrótta, hogy valójában az a bizottság sem létezik, amely megvitathatná az ilyen jellegű kezdeményezéseket, ugyanakkor több kérdés is felmerült az emlékművel kapcsolatban. Kifogásolják, hogy a projektummal kapcsolatban kevés információt osztottak meg a polgárokkal, többek között azt sem tudni, hogy miképpen néz majd ki az emlékmű, s hogy a városnak mennyire lenne szüksége rá.
Zsíros Jankelić Anikó, a DP frakcióvezetője hangsúlyozta, hogy a zentaiaknak joguk van tudni, hogy milyen emlékművet emelnek a város területén, és a szabályokat tiszteletben kell tartani. Rámutatott arra is, hogy az önkormányzatnak állást kell foglalnia a cukorgyárban fennállt helyzet kapcsán, s ezt a megfelelő szervekhez is továbbítania kell.