2024. április 16., kedd

Támogatást remélnek a károsultak

Vuk Radojević tartományi mezőgazdasági titkár a szentmihályi termelőknél

Nagybecskerek környékén komoly károkat okozott a június 19-i ítéletidő. Az első becslések szerint az eső és a jégverés – főleg a várostól északra és nyugatra fekvő falvakban – mintegy 9,5 hektáron tette tönkre a termést. A kár a parcellákon ötventől százszázalékos, összességében meghaladja a kilencszázmillió dinárt. A vidéken, pontosabban Szentmihályon járt Vuk Radojević tartományi mezőgazdasági, vízgazdálkodási és erdészeti titkár, aki Čedomir Janjićnak, Nagybecskerek polgármesterének kíséretében megtekintette a károsult termelőket.
A tartományi titkár szerint az önkormányzatnak köszönhetően sikerült feltérképezni a helyzetet, és hátravan az illetékes bizottság még egyszeri kiszállása, hogy véglegesítse a károk felmérését. Ugyanis a későbbi kedvező időjárásnak köszönhetően a növényzet állapota némileg javult. Hangsúlyozta, tekintettel arra, hogy nagy kiterjedésű területről és nagy kárról van szó, fontos az állami támogatás biztosítása. Ugyancsak lényeges lenne az is, hogy egy asztalhoz üljenek a biztosítótársaságok, a város, a tartomány és a köztársaság képviselői, hogy megtalálják a mindenki számára elfogadható biztosítási modellt ilyen rendkívüli helyzetek esetén. Szerinte hosszú távon a legfontosabb lenne egységes agrárpolitikát létrehozni országos szinten, ennek hiányát az elmúlt időszakban elsősorban a termelők érezték meg. Úgy véli, hogy megteremtődtek a feltételek az egységes agrárpolitika létrehozására. Elmondta azt is, hogy a jégvédelmi rendszer terén is változásokra van szükség. Elsősorban a szolgálat hatékonyságának növelése céljából.
A szentmihályi határban több mint kétezer hektáron okozott kárt az ítéletidő. A legnagyobb pusztítás a napraforgó-, a búza- és kukoricaföldeken, valamint a veteményekben volt. Ezeket a parcellákat már késő felszántani és újravetni. Tekintettel arra, hogy a szentmihályiak kertészettel is foglalkoznak, Nagybecskerek város vezetősége megígérte, hogy a szentmihályiak kedvezőbb feltételek mellett újíthatják majd fel tönkrement fóliasátraikat.