2024. április 20., szombat

Szeptembertől mintegy százhúsz elsős

Az adai Műszaki Iskolába 30 százalékkal több iskolakezdő iratkozott be, mint tavaly

Az adai szakközépiskolába 128 elsős diákot soroltak be a hét oktatási profilra, közülük már 118-an beiratkoztak, ami a tavalyi 91 elsőshöz viszonyítva 30 százalékos létszámemelkedést jelent.

Az adai Műszaki Iskolában a fémes szakok a legnépszerűbbek (Fotó: Csincsik Zsolt)

Az adai Műszaki Iskolában a fémes szakok a legnépszerűbbek (Fotó: Csincsik Zsolt)

A Műszaki Iskola igazgatója, Gilice Hilda elmondta, hogy az elsősök létszáma nagyobb lett, mint azt előzetesen remélték, sőt augusztus végéig további diákok beiratkozására számítanak az intézményben. Az elsősök a helybeliek mellett főként a környező településekről érkeznek, de vannak távolabbi helységekből is, Magyarkanizsától Muzslyáig. Az igazgató szerint a létszámemelkedés több tényezőnek köszönhető: az oktatási minisztérium által megszabott iratkozási tervnek, valamint a tanulók inkább a szakképzést részesítik előnyben, emellett Ada községben erős az ipar, és különösen a fémes szakmák népszerűek. Továbbá köszönhető az iskolát népszerűsítő tevékenységnek és az iskolában végzett beruházásoknak: a tanműhelyek felújításának, illetve a diákokkal folytatott munkának.
– Iskolánk a következő tanévre hét oktatási profil indítását tervezte, ami hat tagozaton valósulna meg. A négyéves képzésre magyar nyelvű gépésztechnikus – számítógépes szerkesztő szakra az első iratkozási körben 28 tanuló lett besorolva. A számjegyvezérlésű gépek technikusa szak teljes egészében fel lett töltve, ahol 30 diák tanul magyar nyelven. Hároméves képzésben részesülnek a számjegyvezérlésű gépek marósa és autószerelő szakon tanulók. A CNC-marós szakon mind a 15 helyet betöltötték a diákok, akik magyar nyelven tanulnak, akárcsak az a 13 diák, aki autószerelő szakra lett besorolva. Ők egy tagozatra kerülnek. A számítógépek elektrotechnikusa szakra magyar nyelven 30 tanulót vártunk, ebből 25 helyet töltöttek be. Az új oktatási profilunkra, a műépítész-technikus szakra, amelyen szintén magyar nyelven folyik az oktatás, 30 tanulót vártunk, de csak 8 tanuló iratkozott be. Szerb nyelven is van egy oktatási profilunk, hálózatüzemeltető rendszergazda, ahol a 30 helyre 9 tanuló lett besorolva – nyilatkozta Gilice Hilda.