2024. március 28., csütörtök

A könyvbusz útjain

Augusztus második felétől ismét szórványtelepülésekre viszik el az olvasnivalót – Eddig 40–50 települést bejárt a Forum könyvbusza

Az újvidéki Forum Könyvkiadó könyvbusza már évek óta barangol Vajdaság területén. Elsődleges céljuk, hogy a könyvbusz segítségével bejárják a vajdasági szórványt. Jelenlegi, Könyvet a szórványba! elnevezésű programjukat a Nemzeti Kulturális Alap és a Magyar Nemzeti Tanács támogatja. A kiadó igazgatójával, Virág Gáborral beszélgettünk mindarról, ami a könyvbusz nemes feladatát, tevékenységét jellemezte az elmúlt időszakban.

Hova jutottak el az elmúlt években, ahova a könyv nem jutott el?

– A könyvbusz célja elsősorban az, hogy a szórványtelepülésekre eljusson, tehát olyan helyekre, ahol nehéz a könyveket megvásárolni. Mi ezt egy kicsit tágabban értelmeztük, azokat a településeket is útba ejtettük, amelyek a tömbben vannak ugyan, de nincsenek ott könyvvásárlási lehetőségek. A legtöbbet Bánátban barangoltunk, Dél-, Nyugat- és Észak-Bánátot is bejártuk, voltunk ugyanígy Nyugat-Bácskában, Szerémségben is párszor, bár itt még vannak fehér foltjaink. Minden olyan helyre próbáltunk eljutni, illetve népszerűsíteni a saját, valamint a többi vajdasági magyar kiadó kiadványait, ahol egyébként nehézkes a könyvhöz jutás.

Milyen könyveket lehet megvásárolni?

– Elsősorban a Forum Könyvkiadó könyveit, hiszen mi mindig tudjuk vinni az egész kínálatunkat. De ezen kívül értesítjük a többi vajdasági magyar könyvkiadót, elsősorban a Vajdasági Magyar Művelődési Intézetet, a zEtnát, az Életjelet is. Továbbá egyes magánkiadásban megjelenő könyvek bemutatását is elvállaljuk, abban az esetben, ha felkérnek bennünket.

Próbáljuk egyébként mindig valamilyen eseményhez is kötni a rendezvényt, az ilyen jellegű szervezés általában sikeresebbnek bizonyul, mert akkor már eleve van közönség is. Az is szerencsés eset, ha helytörténeti kiadvány köré szervezünk programot, amikor is azt az adott helyszínre, illetve a környező településekre juttatjuk el. Emellett olyan is előfordul, hogy csak kijelölünk egy útvonalat, értesítjük az iskolát, helyi közösséget, önkormányzatot, művelődési egyesületet, és arra kérjük őket, hogy tájékoztassák a helyieket. Ilyen esetben az összes könyvünkről szót ejtünk, és ilyen módon az érdeklődőknek információkat nyújtunk.

 Milyen visszhangra találtak az emberek körében?

– Ez változó: van, akiben nosztalgiát ébreszt, emlékezik arra, hogy gyerekkorában rendszeresen voltak ilyen könyvvásárok, hiszen azelőtt a Forumnak kiterjedt könyvesbolthálózata is volt. Abban az esetben szerencsésebb a helyzetünk, ha valamilyen rendezvény zajlik éppen, mert akkor máris plusz érdeklődés tapasztalható. Amikor véletlenszerűen megyünk, akkor kicsit nehézkesebb, de általában örülnek az emberek a kiadványainknak. Ha nem is vásárolnak olyan nagy mértékben, de mindenféleképpen a kezükbe veszik, forgatják, és legalább tudomást szereznek arról, hogy milyen könyvek jelennek meg Vajdaságban.

 Hány településen jártak, hány kilométernyi utat tettek meg?

– Az biztos, hogy 40–50 települést bejártunk, alkalmanként napi körutakról beszélünk. Általában naponta 2-3 településen álltunk meg, és olyan 200–300 kilométereket mentünk el, annak függvényében, hogy Vajdaság melyik részén jártunk.

Milyen új formát kap majd a jármű?

– A könyvbuszt a Bethlen Gábor Alapnak és a tartománynak köszönhetően vásároltuk majdnem tíz évvel ezelőtt. Azonban most egy technikai problémával szembesültünk, ugyanis a járművünket nem tudjuk regisztrálni olyan formában, ahogy azt eddig tettük. Részben utasokat is szállítunk, általában 3-4 szerzőt, vagy munkatársat, de ugyanígy kell a hely a könyveknek is. Ebben a formában sem a kizárólagos utasszállítás, vagy a teherszállítás nem felel meg. Mindez egyelőre még kialakulóban van.

Nyáron hol találkozhatunk a könyvbusszal?

– Nyékinca, Maradék, Székelykeve szerepel a terveink között. Pontos részleteket még nem tudok mondani, jelenleg is szervezzük az útvonalakat. Olyan településeket is szeretnénk célba venni, ahova eddig még nem sikerült eljutni.