2024. április 25., csütörtök

Belgrádban jártak Szerbia brüsszeli barátai

A tárgyalási fejezetek megnyitásának, a reformok végrehajtásának és a regionális együttműködésnek a fontosságát hangsúlyozták

Belgrádba látogatott az Európai Parlament küldöttsége, melynek tagjai a Szerbia Barátai nevű képviselőcsoportot alapították meg korábban. Ez a nem hivatalos parlamenti csoport 2015 májusa óta létezik és olyan európai parlamenti képviselőket toboroz, akik támogatják és fontosnak tartják az uniós csatlakozást, népszerűsíteni igyekeznek Szerbiát az EP-ben és ennek a célnak megfelelő eseményeket, rendezvényeket szerveznek az uniós intézményekben. A küldöttség tagjai között volt Deli Andor vajdasági származású néppárti fideszes európai parlamenti képviselő is.

A Szerbia Barátai nevű képviselőcsoportot fogadta Ivica Dačić ügyvezető kormányalelnök (Beta)

A Szerbia Barátai nevű képviselőcsoportot fogadta Ivica Dačić ügyvezető kormányalelnök (Beta)

A vendégeket fogadta Ivica Dačić ügyvezető kormányalelnök és külügyminiszter. A megbeszélés során Dačić hangsúlyozta ennek a parlamenti csoportnak a jelentőségét, s általában véve az Európai Parlamenttel megvalósított jó együttműködés fontosságát. Kiemelte, hogy Szerbia fontosnak tartja folyamatosan tájékoztatni ezt a csoportot az itthoni helyzetről, az elért eredményekről, s támogatásáról biztosította a parlamenti küldöttséget minden tevékenységében. A szerb külügyi tárca által kiadott közlemény szerint a két fél kiválónak ítélte meg az eddigi együttműködést, s afelől sem volt kétség a találkozón, hogy a jó kapcsolatok a jövőre vonatkozóan is fontosak, ezért igyekezni fognak még inkább elmélyíteni az együttműködést.

Elengedhetetlennek tartom azt, hogy a polgárokhoz közelebb hozzuk az európai integrációk előnyeit, hogy megismertessük az emberekkel a csatlakozás minden szegmentumát, annak minden pozitív hozadékát – jelentette ki a képviselőcsoporttal folytatott eszmecserén Jadranka Joksimović ügyvezető európai integrációs miniszter.

Beszélgetőpartnereivel egyetértettek abban, hogy a tárgyalási fejezetek megnyitásával egy új fázis veszi kezdetét, mely az elfogadott európai mércék és értékek gyakorlati alkalmazásáról, a reformokon való folyamatos munkálkodásról szól. A kormány, tette hozzá Joksimović, a maga részéről kész mindent megtenni annak érdekében, hogy az európai közeledés folyamata egy átlátható, nyitott és eredményes folyamat legyen.

A BŐVÍTÉSI POLITIKA NEM VÁLTOZIK

Az Európai Parlament Szerbia Barátai képviselőcsoportjával együttes ülést tartott a Szerbiai Képviselőház európai integrációs bizottsága is. A megbeszélésen mindkét testület tagjai örömmel nyugtázták a csatlakozási tárgyalások 23. és 24. fejezetének megnyitásáról szóló információkat. Az EP képviselői hangsúlyozták: hisznek Szerbia európai jövőjében s abban, hogy az Európai Unióban helye van a többi nyugat-balkáni országnak is. Hangsúlyozták a regionális együttműködés fontosságát, az Angela Merkel német kancellár által kezdeményezett berlini folyamat jelentőségét, melynek feladata közelebb hozni egymáshoz a nyugat-balkáni országokat, segíteni azok európai felzárkózását és uniós csatlakozását. Az EP képviselői arra szólították fel a szerbiai illetékeseket, hogy minél hatékonyabban használják ki a soros szlovák EU-elnökség előttünk álló csaknem hat hónapos időszakát a csatlakozási folyamat felgyorsítása érdekében. Ebben is számíthatnak a parlamenti csoport támogatására, mondták.

Szerbia Barátai üdvözölték azt az uniós álláspontot, hogy a bővítési politika terén nem számíthatunk változásra annak ellenére, hogy az Egyesült Királyság Brexittel kapcsolatos döntése változásokat hoz majd az Unión belül. Úgy értékelték, hogy a tárgyalási fejezetek megnyitása jó hátszélnek számít majd az integrációs folyamat szempontjából is, de a polgárok is nagyobb számban támogatják majd ennek köszönhetően az európai utat.

JÖHET A TÖBBI FEJEZET IS!

Marinika Tepić, a szerb parlament integrációs bizottságának elnöke kifejtette, hogy a legjobbkor történt meg az uniós parlamenti küldöttség látogatása, hiszen a 23. (igazságügy és alapvető jogok) és 24. fejezet (jogérvényesülés, szabadságjogok és biztonságügy) a csatlakozási tárgyalások leghosszabb és legnehezebb fejezeteinek számítanak. Köszönetet mondott azért a támogatásért, melyet e parlamenti csoport nyújt hazánknak e hosszú folyamat során. Aláhúzta: Szerbia készen áll további tárgyalási fejezetek megnyitására, s ugyanez mondható el a különféle cselekvési tervek végrehajtása kapcsán is, azok teljesítését is bármelyik pillanatban el tudja kezdeni az állam. Emilian Pavel, a Szerbia Barátai csoport vezetője elégedettségének adott hangot annak kapcsán, hogy Szerbia kész további fejezetek megnyitására, továbbá a megkezdett fontos reformok folytatására. Hangsúlyozta: a Brexit hatásai fontos témát jelentenek az EU számára, abban azonban teljesen biztos, hogy csakis egy egységes unió lesz képes arra, hogy legyőzze a legkülönbözőbb kihívásokat.