2024. április 19., péntek

A szabad ég alatt, embertelen körülmények között

Az ENSZ Szerbiai Ügynöksége aggódva figyeli Magyarország menedékkérők elleni fellépését

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének Szerbiai Ügynöksége aggodalmának adott hangot, miszerint egyre nehezebb helyzetben vannak a menekültek Szerbia északi területein a magyar határ közelében. Kiemelik, több mint 120 személy nyújtott be panaszt, miszerint Magyarország ellehetetlenítette számukra a menedékjogi kérvény átadását, és visszaküldték őket Szerbiába.

Szebb napokra várva a kelebiai és a tompai határátkelők közötti senki földjén (Molnár Edvárd illusztrációja)

Szebb napokra várva a kelebiai és a tompai határátkelők közötti senki földjén (Molnár Edvárd illusztrációja)

Az elmúlt napokban megkétszereződött a menekültek száma a szerb–magyar határon, ugyanis Magyarországon július 5-ével új törvényes előírások léptek hatályba. Több mint 1300 menekült, elsősorban nők és gyerekek várják mikor mehetnek tovább. Néhányukat, több száz embert a szabadkai ideiglenes befogadóközpontba szállíttatott a kormány, de megközelítőleg 800 menedékkérő várakozik Szerbiában, a tranzitzónán kívül, a horgosi határátkelőnél a szabad ég alatt, szállás, egészségügyi ellátás és tisztálkodási lehetőség nélkül – áll az ENSZ szerbiai irodájának közleményében.
Az ENSZ-ügynökség és a menekültekkel foglalkozó civil szervezetek felkínálták segítségüket a kormánynak, hogy ezek az emberek élelmet, vizet, egészségügyi ellátást kaphassanak.

A közleményben kiemelik, az alapvető jog, de a nemzetközi jog szerint is lehetővé kell tenni annak, aki menedékjoghoz folyamodik, hogy belépjen az adott ország területére. Az ENSZ-ügynökségének adatai szerint ennek azonban Magyarország július 6-ától nem tesz eleget, a migránsokat visszaküldte Szerbiába, figyelmen kívül hagyva a readmissziós eljárásokat.

Ez a hozzáállás tovább nehezíti a szerbiai helyzetet, ugyanis a magyar tranzitzónán kívül a Horgos–Röszke, valamint a Kelebia–Tompa határon jelenleg naponta csak 30 menedékkérő léphet be az Európai Unió területére, több százan pedig hetekig várnak erre. Mint arra a közleményükben rámutatnak, Magyarország a szigorítások során figyelmen kívül hagyta az igazságos menedékjogi kérelmek átadási eljárásait, bátorítva a menekülteket, hogy veszélyesebb, törvénytelen utat válasszanak maguknak európai útjukon, kiszolgáltatva ezzel a felnőtt kíséret nélküli gyerekeket is az embercsempészeknek.