2024. április 19., péntek

Négyszázhetvenhárom gazdaság fejlődik

A Prosperitati Alapítvány szerződést kötött a kapcsolható eszközök vásárlására kiírt pályázat nyerteseivel

Pénteken kötött Szabadkán szerződést a mezőgépek és kapcsolható eszközök vásárlására kiírt pályázat nyerteseivel a Prosperitati Alapítvány. Ez a gazdaságfejlesztő program volt eddig a legnépszerűbb, hiszen több mint 1300 vajdasági magyar mezőgazdasági termelő pályázott, ebből 473-an részesülnek támogatásban az alapítvány első körében meghirdetett pályázaton. Az alapítvány összesen 240 millió dinárral támogatta a mezőgépek és kapcsolható eszközök vásárlását Vajdaságban. Az ünnepélyes szerződéskötésen jelen volt Kiss-Parciu Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium határ menti gazdaságfejlesztési főosztályának vezetője, dr. Elek Andrea főosztályvezető-helyettes, valamint Farkas Imre külgazdasági attasé.
Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője elmondta, ez a pályázat volt a legnépszerűbb.
– Nagyon nagy öröm, hogy ma ennyien lehetnek itt és ennyi szerződést tudunk aláírni. Egy sikeres pályázati kiírásról beszélhetünk. Újfent számbelileg a szabadkai, zentai, magyarkanizsai, topolyai irodába érkezett a legtöbb beadvány, és innen is érkezett a legtöbb nyertes. De ugyanúgy Zomborban, Nagybecskereken, Temerinben is sokan pályáztak, a magyar lakosság arányait nézve ott is kihasználták a lehetőséget. Ez a kiírás is alátámasztja azt, hogy a vajdasági mezőgazdaságban vannak lehetőségek, ugyanakkor alacsony a felszereltségi szint, a mechanizációnak az elavult állapota mutatható ki, tehát szükség van gépekre.

(Fotó: Molnár Edvárd)

(Fotó: Molnár Edvárd)

Ugyanakkor a keretösszeg miatt kevesen pályázhattak traktorra vagy kombájnra.
– Mezőgazdasági gépekre relatíve kevesen pályáztak, ami érthető, hiszen a legmagasabb megpályázható összeg 800 000 dinár volt. Így traktorra, kombájnra csak azok tudtak pályázni, akik több mint húsz százalék önrészt tudtak vállalni. De voltak ilyen pályázatok is. Sokan vásároltak hengert, permetezőgépet, különböző ekéket, műtrágyaszórót stb.
Kiss-Parciu Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium határ menti gazdaságfejlesztési főosztályának vezetője elmondta, az első pályázati kör hihetetlenül sikeres volt.
– Először egymilliárd forintra írtuk ki az első pályázati kategóriát, és meg kellett időközben emelni másfél milliárdra, mert sokszoros volt a túljelentkezés. A mezőgazdasági eszköz kategória az egyik legsikeresebb volt, látszik, hogy ez a legfontosabb terület. Ebben a szférában továbbra is dolgoznunk kell, és az elkövetkező években újra meg kell nyitnunk ezt a kategóriát – mondta a főosztályvezető. Hozzátette, a közeljövőben a nagyobb vállalkozókat is be szeretnék vonni a pályázatokba, akik munkahelyeket tudnak teremteni.
– Az első körben felmértük a terepet, és most látjuk, hogy mire van igény. Most nem új kategóriákat kell megnyitnunk, hanem egymásra épülő rendszert kell kialakítanunk, és ebbe be kell, hogy kapcsolódjanak a nagyobb vállalkozók is, akik részére várhatóan hirdetünk pályázatot. Nyilvánvalóan, ha ők fejlődni tudnak, bővítik a kapacitásukat, akkor egyrészt hosszú távon munkahelyeket teremtenek, másrészt nő a felvásárló kapacitásuk is. Ezzel megtámogatjuk a kisvállalkozókat is, akik többet tudnak majd termelni, és lesz hol eladni a terméket. Erről szólna ez a rendszer, hogy integráljuk a nagyokat a kicsikkel – mondta Kiss-Parciu. Kihangsúlyozta, a cél, hogy egy fenntartható rendszer épüljön ki Vajdaságban.
– Ha a 20 milliárd forint ide kijön, plusz a hitelezési programunk is elindul, akkor itt egy fenntartható rendszer lesz, amely önmagát is eltartja. Nekünk az az egyik fontos célunk, hogy a magyarországi vállalkozókat is ide bekapcsoljuk, beszállítóként ők fontosak lehetnek a kisvállalatok pályázatainál – véli Kiss-Parciu.

Farkas Imre külgazdasági attasé gratulált a pályázat nyerteseinek, arra buzdította őket, hogy e sikeres pályázat után éljenek még a lehetőséggel, és pályázzanak újra.
Az adorjáni Takács Tamás sorközekére pályázott. Cukorrépát, paprikát, szóját, kukoricát termelnek. Mondja, van egy „ezeréves” ekéjük, amit mikor a traktor után akasztanak, elgörbül. Muszáj volt már beszerezniük egy új ekét, és ez egy nagyon jó alkalom volt erre. Legközelebb is pályázni szeretne, mert mind mondja, rengeteg mindenre lenne szükségük a gazdaságban. Új traktorra lenne leginkább szükségük, de hozzáteszi, az önrészt sem olyan könnyű a mai világban előteremteni.
A horgosi Vörös Túró Anita ekekapára és vetés-előkészítő gépre pályázott. Ezeket a gépeket eddig kölcsönözték, nem volt sajátjuk. Mondja, ez most nagy segítség a gazdaságuk részére, hogy saját gépekkel rendelkeznek majd. Búzát és kukoricát termelnek. Az első sikeres pályázat után a jövőben is megpróbálkoznak, de akkor már a falusi turizmust célzó pályázaton indulnak.
A kishegyesi Kálmán Imre földműveléssel és állattenyésztéssel foglalkozik. A sikeres pályázatot követően egy új pneumatikus ültető büszke tulajdonosa lesz, amivel a kukoricát, napraforgót, szóját ülteti majd. Ez a gép sokat lendít majd a gazdaságán, hiszen a régi ültetőjét még a hetvenes években gyártották. Szeretne még pályázni, további gépekre is szükségük lenne, de a földvásárláson is gondolkodnak. Elmondta, a földvásárlásnál az a gond, hogy a tulajdonosok azért adják el, mert sürgősen pénz kell nekik, és nem tudják kivárni, míg a pályázatokat elbírálják. Bízik benne, hogy lehetőség nyílik állami földek vásárlására, hogy ezt összehangolják a Prosperitati Alapítvány pályázataival.
A pénteki szerződéskötésekkel le is zárult az első pályázati kör, jelenleg a második pályázati kör pályázatainak elbírálása van folyamatban.